Dette er Nea Radios aprilspøk 1. april 2024

Fra og med 1. april må altså alle ansatte og de som benytter seg av det kommunale nettverket levert av VarIT sortere alle filer de sletter på datamaskinene.

Sortere alle filer

Nye ikoner skal hjelpe brukerene til å enkelt legge filer de riktige digitale søppelbøttene. Det er det det interkommunale selskapet i Værnesregionen VarIT som nå innfører dette i Stjørdal.

VarIT forestår leveranser av felles drifts- og vedlikeholdstjenester av IT-løsninger til alle kommunene i værnesregionen, men det er i første omgang bare Stjørdal som setter dette i gang fra og med i dag.

Kjapp behandling

Enhetsleder for VarIT , Elin Wikmark Darell er godt fornøyd med at Stjørdal Kommune nå er den første kommunen i norge som innfører kildesortering av filer før sletting.

- Vi fikk dette inn som en ekstra-sak i det siste kommunestyremøtet før påske, og takket være kjapp behandling av administrasjonen og kommunestyret ligger vi godt an til å bli den første interkommunale IT-bedriften som kan få Svanemerket, sier en fornøyd Darell.

Denne meldingen lå ut på VarITs egne hjemmesider i dag. Foto: Skjermdump Stjordal.kommune.no

Får følger for alle brukere av kommunalt internett

Det er ikke bare de ansatte i Stjørdal Kommune som nå må tenke seg nøye om før de sletter filer på sin datamaskin. Også de som bruker kommunens internett forplikter seg til å kildesortere.

– Vi ser spesielt at store PDF-filer og en del ecxel-ark som tidligere har havnet i papirkurven , kan spare miljøet om man sender det til gjennvinning, sier Darell.

Resirkulering

Hun mener at Stjørdal Kommune kan spare inntil 14 Terrabyte i året bare ved å resirkulere vedtak som har vært behandlet i formannskapet:

– Ved å resirkulere gamle vedtak og noen av interpellasjonene i forkant av kommunestyret, så kan dette gi så store virkninger at det vil gi utslag på klimaavtrykket til hele Værnesregionen, sier Darell som ikke har mottatt noe kritikk fra de ansatte i Stjørdal Kommune så langt.

Dette synet møter alle som logger seg på kommunens nettverk i morgen 02.04.24 Foto: Skjermdump av fra en av kommunens datamaskiner.

Nødvendig

En av de som er glade for VarITs initiativ er Ordfører Eli Arnstad. Hun er godt fornøyd med at akkurat hennes kommune er den første i landet til å innføre kildesorteringen:

– Det med lagring av digitale data krever mye energi og derfor er dette viktig for Stjørdal Kommune, sier Arnstad som håper at også de andre kommunene i Værnesregionen innfører kildesorteringen.

Lytt til Trønderfrokosten med Baard Danielsen i morgen hvor vi diskuterer kildesorteringen kl 09:10