– Det er et stort behov for mineraler i forbindelse med det grønne skiftet og for at vi skal bli mer bærekraftig. Norge og Europa må bli mer selvforsynt med dette, for nå er vi avhengige av land vi kanskje ikke har så lyst å være avhengige av.

Det sier Trond Langeng, en av geologene som er ansatt i Capella Minerals Norge AS og som har hatt ansvaret for prøveboringen i Kjølifjellet i vinter.

Nesten 200 år med gruvedrift

Dette er et området der det har vært mye gruvevirksomhet i mange år. Kjøli Gruve var i drift fra 1766 til 1941 og totalt ble det hentet ut over 250 000 tinn kobbermalm.

Området ved Kjølifjellet er ett av flere interessante områder i Rørosregionen som det letes i for tiden.

Her sjekker Trond Langeng de siste kjerneprøvene fra Kjølifjellet. Foto: Per Magne Moan

Prøvene som blir tatt blir fraktet til Protex-bygget i Ålen der det er rigget til spesielle kasser eller loggebord som blir benyttet til visuell undersøkelse av prøvene. Det 20 meter lange bordet består av mange kasser og i hver kasse er det plass til 5 meter med kjerneprøver som blir undersøkt nøye i håp om å finne noe interessant.

Enkelte av prøvene er tatt på 300 meters dybde i Kjølifjellet.

Boreriggen på Kjølifjellet Foto: Privat

Spennende funn

Capella Minerals har undersøkt området ved Kjøli i flere år og målinger og funn fra dette arbeidet var så interessante at selskapet satte i gang prøveboring.

– Vi har funnet ting som tyder på at det kan være noe under bakken. Derfor har vi bestemt oss for å bore og finne ut hva som skjuler seg, sier Langeng.

Det må lupe til for å avdekke interessante funn. Foto: Per Magne Moan

Fra et interessant funn er gjort og til en eventuell utvinning kan igangsettes, så er det en langvarig prosess - gjerne flere år. Men noe er på gang, sier Langeng.

– En ny minerallov er på vei og det planlegges at disse prosessene skal ta mye kortere tid.

Idyllisk arbeidsplass Foto: Privat

Hessjøfeltet til sommeren

Til helga pakker mannskaper fra Arctic Drilling - selskapet som har vært innleid til å foretatt boringen, sammen utstyret på Kjøli. Men det blir ingen lang pause, for målet er å starte opp prøveboring i Hessjøfeltet, lenger vest i Holtålen i løpet av våren.

Trond Langeng sier det er gjort interessante funn, men kan ikke love et nytt gruve-Klondyke i Rørosregionen.

Hør radiointervju her: