– Fredag før palmesøndag er en bulkefredag. Tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1300 bilskader, de aller fleste på ettermiddag og kveld. Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler, sier kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, Torbjørn Brandeggen, i ei pressemelding.

Mange pakker bilen og haster avgårde til hytter og fjell på fredag for en etterlengtet påskeferie. Samtidig er dette dagen da det smeller oftest i påsketrafikken

– Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier Brandeggen.

Ni personer skadd

I fjor var det desidert flest skader etter små sammenstøt. Ingen omkom, men ni personer ble skadd i alvorlige ulykker.

– Mange har det travelt med å komme seg av gårde på påskeferie. I tillegg skal man handle på veien, og det oppstår ofte bulkeskader til og fra parkering på et kjøpesenter. Så vil man selvsagt rekke frem før det blir mørkt, og noen er gjerne hard på gassen, sier Brandeggen.

– I tillegg er det en del uvettige forbikjøringer. Det oppjagede tempoet er mye av årsaken til at denne fredagen topper skadestatistikken i påsketrafikken.

Dugnad for tryggere påsketrafikk

For niende året på rad har Naf og Circle K aksjon for tryggere påsketrafikk. Fredag vil de stå ved sju stasjoner i Trøndelag, klar for å hjelpe og veilede bilister.

– Vi vet av erfaring at det er mange stressede bilførere på veien i påskeutfarten. Vi håper vi kan gi et hyggelig pusterom i påskestresset samtidig som vi satser på å øke bevisstheten rundt trafikksikkerhet. Vårt håp er at denne aksjonen bidrar til å forhindre at det skjer alvorlige ulykker, sier kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal, i ei pressemelding.

Denne fredagen begynner påskeaksjonen ved Circle K Moan fra 13.00 til 16.00, på Circle K Røros fra 13.00 til 17.00 og på Circle K E6 Klett fra 13.00 til 18.00.

Deretter følger Circle K Sannan mellom 14.00 og 17.00, Circle K E6-Berkåk og Circle K Namsos fra 14.00 til 18.00 og til sist Circle K E6 Lundamo i tidsrommet 15.00 til 19.00.