RÅGO leverer trekasser med grønnsaker og lokalmat rett på døra til rundt 1300 familier fra Melhus i sør til Verdal i nord.

Fra fjøs til pakkesentral

RÅGO henter varene sine direkte hos produsentene og pakker dem om til utkjøring i det gamle kufjøset på Myraunet gård, der bedriften holder til. Her er båsene fra 80-tallet er byttet ut med kjølelager og pakkesentral. På Myraunet Gård, hvor RÅGO pakkes, dyrkes det også gulrot, potet, asparges, artisjokk, mais, fennikel, bønner og søtpotet til matkassa. Resten av grønnsakene hentes hos rundt 20 produsenter på Frosta.

Lokalmat etter sesong

RÅGO sitt konsept er å levere lokalmat etter sesong. – Vi mener det er mer bærekraftig å levere sesongbasert mat. Klart vi gjerne skulle levert tomater hele året, men i vinterhalvåret er det ei utfordring å dyrke tomater. Når vi følger sesongens variasjoner, smaker det ekstra godt når grønnsaker som vi har ventet på, igjen er i sesong. Våre bugnende matkasser med grønnsaker fra Frosta og lokalmat fra Trøndelag er svært populære, sier daglig leder Gustav Myraune, som eier og driver bedriften sammen med Hanne Askestad Myraune.

-Trondheim Kjøkkenhage AS tenker nytt og utradisjonelt når de gjør kortreist mat av høy kvalitet lett tilgjengelig for enkeltpersoner, familier og husholdninger som er bevisste på valg av råvarer. Matkasser har riktignok vært på markedet noen år, men ikke med denne type varer, sier jurymedlem Tore Bjørkli, landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Trøndelag.

RÅGO har et utmerket utgangspunkt for å levere god, lokalprodusert mat. Frosta har et næringsrikt jordsmonn for produksjon av grønnsaker, og har i alle tider vært kjent som «Trondheims kjøkkenhage». Området har et innovativt landbruk med driftige bønder som dyrker fram et mangfold av grønnsaker. I tillegg til grønnsaker fra den solfylte halvøya, tilbyr de også et rikt utvalg av lokalprodusert mat fra hele Trøndelag.

Skaper arbeidsplasser

Bedriften sysselsetter 13 personer fordelt på 8 årsverk. Flere av de ansatte er ungdommer. RÅGO har utviklet et konsept som bidrar til økt merverdi for mange av lokalmatbedriftene i nærområdet. Bedriften har hatt en god vekst og ønsker nå å utvide satsingen.

- Det er en trend at flere er opptatt av å spise mer grønt, og det gleder oss at vi når ut til stadig flere familier. Vi startet med 50 kunder i 2014, i dag har vi 1300 aktive kunder. Nå satser vi videre og skal levere matkasser enda lenger nord i fylket -helt til Steinkjer, sier Myraune.

Juryen har bestått av:

Terje Sørvik, leder for hovedutvalg næring i Trøndelag Fylkeskommune Tore Bjørkli, landbruksdirektør Fylkesmannen i Trøndelag Vigdis Harsvik, direktør Innovasjon Norge Trøndelag

Juryen har i sin begrunnelse lagt vekt på økonomi, samfunns- og miljømessig bærekraft, samt grad av innovasjon og nyskaping. De trekker fram Trondheim Kjøkkenhage som en viktig bidragsyter i omdømmebygginga for hele landbruksnæringa i Trøndelag. – De formidler historien til maten, og presenterer produktene og råvarene på en delikat og innbydende måte, skriver de i sin begrunnelse. De legger også til at bedriften framstår bevisst på bærekraft gjennom eksempelvis solide trekasser som gjenbrukes.

(Kilde: Fylkesmannen i Trøndelag)