Måsøval AS er en av veteranene i oppdrettsbransjen, siden 1972 har familieselskapet fra Frøya vært med på det norske oppdrettseventyret. Men nå frykter de for hvilken effekt forslag et om grunnrentebeskatning får.

- Vi hadde fått signaler om at noe kunne skje, men forslaget som ligger på bordet nå medfører en tredobling av skatten, vi får beholde 38 prosent av overskuddet, det sier Asle Rønning, administrerende direktør I måsøval AS til Nea Radio.

Må legge investeringer på is

- Dette er dramatisk for lønnsomheten, sier Asle Rønning.

- Vi er et lite selskap, som står for to prosent av produksjonen i Norge, de siste årene har vi vært på offensiven, 2,8 milliarder kroner er investert i nye bedrifter og arbeidsplasser. Nå har vi mindre evne til å betjene gjeld og utvikle bedriften videre, legger han til.

Opprinnelig hadde Måsøval satt av 2 milliarder til nyinvesteringer, disse må nå legges på is.

- Dette går ikke så hardt utover oss, ingen i Måsøval vil miste jobben. Men de som skal levere varer og tjenester til oss, de ser det ikke så bra ut for, forteller Asle Rønning.

Frykter veksten vil skje i utlandet

Norge produserer i dag circa halvparten av laksen i verden, det snakkes om en bransje som skal mangedoble seg i de nesta årene. Men dette kan fort skje i andre land enn Norge tror direktør Asle Rønning.

- Den store veksten vil skje innen oppdrett på land, det er nærliggende å tro at dette vil skje nærmere de store markedene i Asia og USA, sier Rønning.

- Når kapitalen får igjen mer i utlandet enn i Norge frykter jeg at de flytter etter, hevder Asle Rønning.

- Norge er fortsatt størst på tradisjonell oppdrett i sjø, men faren er at vi nå kan miste denne statusen, sie r administrerende direktør I måsøval AS Asle Rønning.

- Hva er rådet ditt til finansministeren?

- Han bør tenke seg nøye om, og se litt lengre i glasskula enn til 2023, sier Asle Rønning.'

Hør intervjuet med Asle Rønning her: