Mens Statskog har vedtatt å ikke åpne for rypejakt fra Trøndelag og sørover denne høsten, har fjellstyrene i Ålen og Haltdalen ennå ikke tatt stilling til spørsmålet.

– Tellinger viser positive tegn nord i landet, men fra Trøndelag og sørover er utviklingen i bestanden så svak at statsforetaket stenger for rypejakt, skriver Statskog i begrunnelsen for vedtaket.

For skogsfugl er bildet variert.

Fjelloppsynene Geir Morten Granmo og Helene Lillevold sier fjellstyrene i Holtålen tar avgjørelsen om det blir rypejakt i høst eller ikke, 5. september. Foto: Per Magne Moan

Før hver jaktsesong analyserer Statskog utviklingen i fangst og bestand av rype og skogsfugl. Hvert enkelt område blir analysert for å avgjøre hvor mye det kan jaktes innenfor rammen av bærekraftig forvaltning.

Tallene for Trøndelag og sørover denne høsten er nedslående nytt for titusener av norske rypejegere.

- Med et par små unntak, er det i år kun fra Nordland og nordover som etter våre analyser har høstbart rypeoverskudd, sier fagsjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Flere faktorer

Daglig leder ved fjellstyrekontoret i Ålen og Haltdalen og fjelloppsyn, Geir Morten Granmo, sier at det er flere faktorer som spiller inn når en avgjørelse skal fattes.

Salg av jaktkort er en vesentlig del av inntektsgrunnlaget for driften av fjellstyrekontoret og velges det å stanse all jakt en sesong betyr det en million i tapte inntekter.

Hør intervju med Fjelloppsynene Geir Morten Granmo og Helene Lillevold her: