Dyrevernalliansen advarer mot å la familiedyret smake på julematen.

På veterinærklinikken er julen høytid for dyr som har spist noe de ikke burde. For dyrene kan overspising og feil mat være fatalt.

Julen er en tid for god mat, kos og ekstra pynt i hjemmet. Det er fristende å gi en liten smakebit av julematen til familiens firbente. Mye står også fremme på bordet, lett tilgjengelig for nysgjerrige små snuter.

 Vanlig med diaré

- Oppkast og diaré er veldig vanlig hos hunder i disse dager. Hunder får servert mat de vanligvis ikke pleier, og gjerne i store mengder. Dette kan sette magen ut av balanse. Sjokolade og druer må man passe ekstra godt på, dette kan være giftig for hunder. Beinrester kan splintre eller sette seg fast i tarmen og gi alvorlige skader, sier Dyrevernalliansens veterinær, Julie Grell.

Kan gi alvorlige og smertefulle lidelser

Nøtter, fett og sukker finnes det mye av i julen, men for kjæledyrene kan disse matvarene gi dårlig mage og magesmerter. Bukspyttkjertelbetennelse kan komme etter inntak av mye fettholdig mat. Sykdommen er alvorlig og svært smertefull.

Dyrevernalliansen oppfordrer derfor til å være spesielt oppmerksom hvis du ser en generell endring i allmenntilstanden til dyret.

- Hyppig oppkast, unormal kroppsholdning, slapphet og manglende matlyst er symptomer du bør ta på alvor, spesielt hvis du mistenker at dyret har fått i seg noe det ikke burde, sier Grell.

Julepynt til besvær

For både hunder og katter kan julepynten være uimotståelig å leke med eller spise på. Julekuler, aluminiumsfolie, tråder/bånd, nisser, garn og annet materiale er noe man bør være forsiktig med. Dyrene kan henge seg fast eller skjære seg på dem og de kan bli uhyggelige fremmedlegemer hvis de svelges. Skarpe gjenstander og lange tråder er særlig farlige å svelge.

- Fremmedlegemer i mage og tarm ser vi dessverre en del av. Det medfører vanligvis operasjon, og kan i ytterste konsekvens være dødelig hvis det ikke behandles, forteller Grell.

Tid, trygge leker og katteluke til jul

Hvis du vil gjøre litt ekstra stas på familiedyret til jul, anbefaler Dyrevernalliansen å sette av litt ekstra tid til dyret. En ekstra kosestund og kvalitetstid sammen gjør godt for både dyr og eier i en ellers travel høytid.

- En lang, god tur i skogen er noe av det hunden din vil sette mest pris på. Hvis katten ikke allerede har katteluke så den kan gå inn og ut som den vil, er det den beste julegaven en katt kan få, avslutter Grell.