I går gikk om lag 50 kubikk i Stjørdalselva. I dag er tallet 1300 kubikk. I sekundet.

– I tillegg har du situasjonen i fjorden, sier ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes.

– I kveld klokka 20.30 vil det hele nå toppen, og da vil vann fra fjorden presses opp i elva. Samtidig varsles det om at magasinene i Meråker begynner å fylles opp, noe som kan legge ytterligere press på vannstanden i Stjørdalselva.

Lav terskel for evakuering

Ordføreren ber folk om å ha lav terskel for evakuering.

– Det er politiet som står for selve evakueringen så dersom du har behov for hjelp kan du melde det på telefon 02800. Dersom det er fare for liv og helse ringer du 112.

Det er etablert evakueringssenter på Scandic Hell Hotel i samarbeid med Stjørdal kommune. I tillegg opprettes det et evakueringssenter en alternativ løsning Hegrahallen i tilfelle veiforbindelser i dalføret blir brutt.

– Her vil vi også stasjonere mannskap i tilfelle infrastrukturen faller ut.

Følg med på nett

Flere steder i kommunen har jordmasser har glidd ut og flere veier er enten oversvømt eller stengt. Stjørdal kommune vil kontinuerlig oppdatere sine hjemmesider slik at folk kan holder oversikten over det som skjer.

Mange kjellere er oversvømt. Her må kommunen i dagens situasjon prioritere liv og helse gjennom å holde veier åpne.

– Vi har derfor ikke kapasitet til å bistå med å tømme kjellere. Oversvømte kjellere kan imidlertid varsles ved å ringe 110, slik at vi får registrert hendelsen i våre sentraler gjennom 110-sentralen, sier Ivar Vigdenes.

– Det er en alvorlig situasjon vi er i nå, og vi understreker at det må vises aktsomhet for at vannmengdene kan øke utover kvelden.