Trondheim og Klæbu blir nå en kommune og ordfører Kirsti Tømmervold tror ikke Klæbyggen kommer til å merke mye forskjell.

– Vi skal ha de samme tjenestene og skoler, barnehager og sykehjem blir liggende der det ligger i dag selv om vi må reise til Trondheim for å få utført enkelte tjenester, sier hun.

Saken fortsetter under lydklippet

Bedre

– Vi hadde en folkeavstemming der flertallet stemte for og noen stemte mot. Dette har jeg respekt for, sier Tømmervold.

– Jeg tror de som er negative til sammenslåingen tenker at vi har det bra som vi har det i dag og at vi ikke vet hvordan framtiden blir. Men de som er positive ser at tjenestene vil bli enda bedre. Vi blir en større kommune, vi får en mer robust økonomi og større et fagmiljø, mener Tømmervold som snakker varmt om samarbeidet med ordfører i Trondheim, Rita Ottervik. Vi er nå en del av ei fellesnemd og har mye kontakt. Det har vært en god prosess og vi har hatt mange gode samtaler.

Investeringer

Tømmervoll mener at Klæbu nå ser en rekke investeringer som ikke ville ha funnet sted om det ikke var for sammenslåingen.

– For eksempel bygges det nå et helse- og omsorgsenter med 60 sykehjemplasser. Det hadde det vært svært krevende å få til dersom vi sto alene. Det bygges også en skiløypes Fra Trondheim Sør til Vassfjellet og det tror jeg heller ikke vi hadde sett dersom vi ikke slo oss sammen med Trondheim, mener hun.

Motstand

Solveig Thun var en av dem som jobbet hardt for å unngå sammenslåingen.

– Vi ville helst at Klæbu skullel forbli en egen kommune som kunne være nærmere beslutningstakerne. Jeg skulle ønske Klæbyggen hadde tro på seg selv og på at vi er i stand til få til ting på egenhånd, sier hun og sier videre at Klæbu kommer til å forbli Klæbu.

– Men jeg tror at vi vil bli som Bratsberg som nå er en litt bortgjemt plass. Jeg tror også vi mister en del av fordelene ved å ha ting i nærheten som for eksempel tannlege og NAV.

Enkel matematik

Haldor Grenstad, som også engasjerte seg i kampen mot å bli ett med Trondheim, sier at det handler om enkel matematik.

– Det sier seg selv at vi ikke vil kunne ha den samme muligheten til å påvirke beslutninger som før. I dag har vi 23 representanter i kommunestyret. Etter sammenslåingen vil vi få i overkant av en prosent. Dette vil ikke kunne representere Klæbus befolkning. Grenstad mener at man må lytte på folket.

– Men jeg tror at folket har tatt feil, sier han.

Intervjuet er gjort av Robert Norli Hamnes