Reiselivsnæringa er hardt rammet av korona-viruset. Lørdag fikk Nea Radio bekreftet at både Selbusjøen Hotell & Gjestegård i Selbu og Væktarstua Hotell i Tydal permitterer ansatte fra mandag.

Vi har møtt hotelldirektør Arild Øien ved Selbusjøen Hotell & Gjestegård. Den erfarne reiselivsmannen har snart 50 år bak seg i bransjen.

- Opp og nedturer har det jo alltid vært, men det vi opplever nå er jo "bom stopp", sier Øien. De første signalene kom i begynnelsen av forrige uke, da en stor konferanse vi skulle ha tirsdag ble avbestilt så å si over natta.

- Fra mandag til fredag mistet vi drøyt 1 million kroner i omsetning bare i mars. Det stupte, rett og slett, og for en liten bedrift er dette naturligvis svært dramatisk, sier Øien.

- Kassa er tom, og dette berører hele samfunnet, sier Øien, som likevel påpeker det spesielle ved hotellbransjen som blir rammet umiddelbart, i neste time.

KRISE: - Hotellbransjen er hardt rammet, sier Arild Øien, direktør ved Selbusjøen Hotell & Gjestegård. Foto: Andreas Reitan

Ikke helt stengt

Selv om de aller fleste ansatte nå blir permittert, er ikke hotellet helt stengt.

- Vi har åpent på dagtid fra 08-16, og har også rom klare for folk som skal jobbe i Selbu og trenger overnatting. Også frokost skal vi greie å ordne med, sier Arild Øien.

Hotell i beredskap

- Hotellet er heller ikke stengt ned, for selv om vi ikke har noen formell beredskapsavtale med Selbu kommune eller fylkeskommunen, så tar vi vår del av samfunnsansvaret. Vi har blant annet satt av ei hel fløy som kan brukes hvis det blir nødvendig med flere sengeplasser enn lokale helsemyndigheter har til rådighet ved en eventuell karantenesituasjon.

- Vi kan også bidra med matproduksjon dersom samfunnet trenger det. Kokkene våre er forberedt på å stille på jobb for å bistå det offentlige med matproduksjon hvis det skulle bli behov for det, sier Øien.

FJERN moms på hotellovernattinger, sier Arild Øien. Foto: Andreas Reitan

Til myndighetene

Og som en forventning til norske myndigheter sier Øien til slutt:

- Sørg for at de som er ute i permittering får full kompensasjon og dermed full lønn. Og fjern momsen på overnatting, det må skje omgående, sier Arild Øien.