Foreløpig tar Nidarosdomen bare imot enkeltbesøk. Da er det lov til maks 20 besøkende i kirka i hver pulje.

– Vi vil etterhvert åpne for omvisninger. Det vil gå som et arrangement og det vil kunne være opptil 50 personer på hver omvisning, sier Anne Strømmen, avdelingsdirektør for publikumsavdelingen ved Nidaros Domkirke Restaureringsarbeider.

Museet på Erkebispegården er åpent. Riksregaliene er derimot stengt.

Saken fortsetter under lydfila:

Store planer for sommeren

Publikumsavdelingen i Nidaros Domkirke Restaureringsarbeider har måtte omstillet seg og sine ansatte etter Covid-19, forteller Strømmen.

– Vi har ansatt hele vårt guidekorps på bakgrunn at de kan språk. Nå vil det ikke bli gående mange franske omvisninger på anlegget vårt i sommer.

Regjeringens innreiseforbud, slik det er nå, gjør at utenlandske turister ikke får komme til Norge. 15. juni skal det bestemmes om grensene åpnes for de nordiske landene. Det har ført til at turistmålet har fått en annen målgruppe.

– Vi har fokus på å nå et lokalt publikum og barnefamilier, sier Strømmen.

Det er lagt planer for mye aktivitet i Borggården i sommer. Omvisninger i Nidarosdomen, mini pilegrimsvandring fra Olavskilden, Tårnoppgang og fortellerstunder i krypten, er noen av tilbudene som vil holdes i løpet av sommeren.

Olavsfestdagene vil bli arrangert digitalt fra 28. juli til 3. august. Det vil blant annet bli konserter som direktestrømmes fra Nidarosdomen, uten publikum.

Færre besøkende

Det har vært få besøkende etter åpningen, men Strømmen håper at det kommer flere når arrangementene begynner. Hun tror likevel det blir færre i år, enn tidligere.

–Vi er forberedte på mye mindre besøk enn i vi har i normal sesong. Utfordringen er å lage et program som treffer.