Casper Hønnås

Trøndersk Matfestival er et av flere trønderske høydepunkter i regionen sommerstid. Ordinært samles mer enn 250 000 matglade mennesker fra 0 til 100 år for å feire trøndersk mat- og drikkeopplevelser i Trondheim.

Å samle så mange mennesker i Trondheimsentrum, er ikke aktuelt nå under pandemien. Løsningen ble dermed å gjennomføre Trøndersk Matfestival lokalt, i hele Trøndelag. Første gangen det ble gjort var i fjor.

Beste salgsarena

Trøndersk matfestival er en av de beste salgsarenaene for lokalmatprodusenter i regionen. Når den nå flyttes ut og blir enda mer lokal håper man at enda flere skal oppdage matskatter i eget distrikt.

Matfestivalen regnes som kanskje regionenes største dugnad for lokal mat og drikke, og for å bli enda bedre kjent med næring, reiselivet og trøndersk lokalmat.

- Lokalt er det viktig å få til aktivitet og synliggjøring der de hører hjemme. Der de er til vanlig, sier Prosjektleder Marit Evanger i OI! Trøndersk Mat og Drikke.

Gustav Myraune, daglig leder av Trondheim Kjøkkenhage AS Foto: Casper Hønnås

Mat på Tinghaugen

Arrangementet foregår over hele fylket og på Frosta er arrangementet lagt til Tinghaugen, hvor Norges første lagting ble holdt.

-Vi synes arrangementet vi nå har sparket i gang er veldig fint. Det er 14 produsenter her, som har med sine produkter og vi får smake på dem. I tillegg er det bra med folk som har møtt opp og så har vi invitert åtte ordførere, og alle har kommet, så dette er en flott ramme rundt dagen, sier ordfører i Frosta, Frode Revhaug like etter åpninga.

Grete Sørebø, daglig leder i Ersgard gårdshotell Foto: Casper Hønnås

Malmplassen er fylt opp

På Røros ble Trøndersk Matfestival - et sted nær deg ringt inn på Malmplassen torsdag formiddag. I tre dager skal ti lokalmatprodusenter holde stand ved Malmplassen, og en foodtruck tilbereder lokalmat ved Rema 1000. På Røros er det Røros Mat sammen med Destinasjon Røros som er koordinatorer for arrangementet.

Fakta:

Trøndersk Matfestival arrangeres av Oi! Trøndersk Mat og Drikke, et nonprofit aksjeselskap som jobber for å skape mersmak og merverdi for mat og drikke i Trøndelag. Festivalen ble første gang arrangert i 2005, og har siden vokst til å bli landets største lokalmatfestival.