Fremskrittspartiet har fremmet et forslag på Stortinget om å gi Norske Tog økonomisk handlingsrom til å bestille nye fjerntog til Rørosbanen.

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen sier at de nå vil jobbe for å få flertall for saken i Stortinget.

– Jeg tar det litt som en selvfølge at SV er med å støtter forslaget, og at også Høyre støtter det. Da ligger vi godt an til å få et rent flertall på Stortinget, sier Johnsen til Nea Radio.

Bakgrunnen for forslaget fra stortingsrepresentantene Tor André Johnsen, Frank Edvard Sve, Morten Stordalen og Hans Andreas Limi, er at Rørosbanen har akutt behov for nye togsett med en standard tilpasset strekningen, og som er på lik linje med satsingene som nå skjer på andre fjerntogstrekninger i Norge, ifølge Johnsen.

Direktør for SJ Norge Rikke Lind, hadde medbragt lefse og twist da storingsrepresentant Tor André Johnsen fra FrP var med og inviet den nye direkteruten mellom Trondheim og Oslo over Røros tidligere i vinter.  Foto: Frode Pedersen

Ukraina-hjelp

Rørosbanen kjøres i dag med blant annet utdaterte Type 92 togsett som ble bygget i 1984, 1985 og som er en del av regjeringens gave til den Ukrainske jernbanen.

De første togene skal etter planen leveres før sommeren. Noe Johnsen mener bør få fortgang i behandlingen av denne saken

–Med utdatert materiell følger det også lav kundetilfredshet. Dette materiellet kjøres sammen med to nye Type 76 sett som ble levert i 2022. Ingen av togene er tilpasset Rørosbanen. Kundene gis et dårlig og uforutsigbart tilbud, man vet aldri hvilket type tog som går, sier han.

Han peker også på mangel på mulighet for å lade telefoner og PC er og på en mange timers strekning er serveringstilbudet nærmest fraværende.

– Tilbudet kundene gis på andre fjerntogstrekninger er i dag mye bedre, sier Johnsen, som sitter på Hedmarksbenken til Fremskrittspartiet.

Dette er togtypen T92 som er på vei ut og skal videre til Ukraina om kort tid. Og som bør erstattes av helt nye fjerntog i følge FrP representantforslag. Foto: Frode Pedersen.

Regner med støtte

Johnsen er også relativt sikker på at forslaget får støtte fra regjeringspartiene.

– Det vil jo være litt pinlig for Arbeiderpartiet og Senterpartiet å stemme mot et bedre togtilbud på Rørosbanen, sier han.

De fire nye togene som skal settes inn på Rørosbanen vil ha en prislapp på flere hundre millioner kroner.

Hør intervjuet med Tor André Johnsen her: