Ute på terrassen til Tomas Nergård i Øverbygda i Selbu lå det hauger av hagl etter at den voldsomme skura hadde gitt seg torsdag ettermiddag.

Hagl i hauger i Øverbygda torsdag kveld. Foto: Tomas Nergård

Flere hundre lynnedslag

Nergård melder om haglbyger av de sjeldne, og det kan man vel si seg enige i at slikt vær i slutten på juli er.

Den voldsomme hagl-skuren ble etterfulgt av lyn, torden og et heftig regnvær. Så værgudene var i det lunefulle lynnet denne sommerkvelden.

Det meldes om flere hundre lynnedslag i Selbu torsdag, og flere hundre husstander i Trøndelag er uten strøm som følge av været.

Ikke bare på vinteren

Årsaken til at det kan hagle midt på sommeren skyldes at atmosfæren er ustabil, med mye kjølig luft i høyden.

Ifølge statsmeteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga på Vestlandet oppstår dette været på grunn av sirkulasjonen i atmosfæren.

– Når det er varmt langs bakken, vil den varme luften stige oppover. På grunn av sirkulasjonen i atmosfæren blir luften ustabil og vi får regnbyger. Haglbygene oppstår fordi det er minusgrader øverst i skyen, sier Granerød til YR.no.

Hagl er iskuler som dannes i kraftige bygeskyer. I skyen er det kuldegrader i toppen, mens noen varmegrader finnes i bunnen av skyen og på bakken.

Luften inni skyen går opp og ned og små dråper følger luften mellom temperaturforskjellene. Lag på lag fryser de til is, til de blir så store at de faller ned. Dette fenomenet kan like gjerne skje midt på sommeren som på vinteren.