Onsdag ble Årets Økobonde i Trøndelag kåret. Dette skjedde på et arrangement i Stjørdal.

Det er andre året prisen deles ut, men første gang den deles ut i fylket Trøndelag.

Målet med prisen er å øke interessen og skape mer fokus på økologisk produksjon.

Prisen skal gå til noen som har vært et forbilde for andre på feltene økologisk produksjon, agronomi, og driftsøkonomi. I tillegg vektlegges at kandidater har vært nytenkende og har profilert økologisk landbruk på en god måte.

En jury bestående av medlemmer fra Oikos- Sør-Trøndelag, Økologisk Nord-Trøndelag, Foregangsfylke Økologisk melk og kjøtt, Norsk landbruks rådgiving, Bondelaget og Fylkesmannen i Trøndelag valgte å dele prisen på brukerparene Turid Nordbø og Steinar Vatne på Gården på Steigen og Ragnhild Nordbø og Tormod Herre på Gården Grindalsjela, begge i Rennebu.

Sammen driver de Grindal Ysteri AS og fikk prisen i konkurranse med flere andre sterke kandidater.

Om vinneren

Juryen har lagt vekt på at det er en helhetlig tenking bak driften. De beskrives som genuint interesserte gode agronomer, har økologisk grunntanke, har fokus på dyrevelferd og er i tillegg gode ystere. Kandidatene profilerer og synliggjør økologisk landbruk ved å delta på mange arenaer som Bondens marked, Trøndersk matfestival, Rennebumartnan mm. De markedsfører seg lokalt, regionalt og nasjonalt, og ostene de produserer er å finne i mange delikatessebutikker i Norge. De framstår som gode forbilder for økologisk landbruk.

Synlig symbol

Prisen er på kr 15000 og det følger med et flott metallskilt som kan henges på fjøsveggen som symbol for god innsats på eget bruk og for å skape og et godt omdømme for økologisk matproduksjon både i og utenom næringen.

Om prisen

Dette er andre året prisen deles ut, men første gang den deles ut i fylket Trøndelag. Økoprisen skal gå til noen som har vært et forbilde for andre på feltene økologisk produksjon, agronomi, og driftsøkonomi. I tillegg vektlegges at kandidater har vært nytenkende og har profilert økologisk landbruk på en god måte. Bak initiativet står Foregangsfylke Økologisk melk og kjøtt samt Fylkesmannen i Trøndelag.

Artikkelen fortsetter under bildet

GULLOSTEN: Råblå Foto: Privat

Kan bli flere priser

Under oste-VM 2018 i Bergen nylig, fikk ysteriet gull for osten Råblå, og Ragnhild Nordbø er nominert til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2018 .