NTB

Forrige uke sa kommuneoverlege Tove Røsstad at smitteutbruddet i byen kunne skyldes en mer smittsom mutasjon av koronaviruset. Prøver av viruset ble fredag sendt til analyse hos Folkehelseinstituttet.

– Ved første sekvensering av prøvene har analysen vist at varianten av viruset som kan knyttes til dette utbruddet, er en variant de ikke kjenner fra før, sier Røsstad til Dagbladet , som først omtalte saken.

Hun understreker at den nye varianten kan ha vært i omløp tidligere, men at den ikke har blitt oppdaget og at den ikke er i FHIs arkiver.

Det er ennå ikke klart om denne mutasjonen er mer smittsom enn andre varianter av koronaviruset, slik kommuneoverlegen har hatt mistanke om.

I forrige uke opplyste Folkehelseinstituttet at de hadde påvist en mutert versjon av viruset i forbindelse med smitteutbruddet på en turistbuss fra Jæren. Utbruddet på bussen førte til smitte på mange av stoppestedene under en rundtur i Sør-Norge.

Ifølge kommuneoverlegen er det imidlertid ikke vist noen sammenheng mellom virusvarianten i Trondheim og turistbuss-mutasjonen.

I løpet av helga 16.–18. oktober fikk åtte personer i Trondheim påvist koronasmitte. Sju av de åtte er i 20-årene og en i 40-årene. Alle har mildt forløp.

Forrige uke ble 1000 personer satt i koronakarantene i Trondheim. 800 stammet fra utestedet Lille London i byen. Trondheim kommune opplyser at det har vært rolig på byen denne helga. De baserer seg på rapporter fra utelivsvektere.

Kommuneoverlegen understreker mandag formiddag at de har kontroll på situasjonen, og sier til NRK at en ny variant av viruset i seg selv ikke er noe som bekymrer.

– Det må vi regne med skjer, sier Røsstad.