Matentusiastene Ingulf Galåen og Mikael Forselius fra Røros er årets vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris og får tittelen årets lokalmatfyrtårn.

Vinnerne ble kåret torsdag ettermiddag under Matmerks Fagdag Norsk Mat. 33 kandidater fra hele landet var foreslått til den verdige tittelen «Årets fyrtårn for lokalmat».

- Galåen og Forselius er virkelig blant de som har vært fødselshjelpere og ildsjeler bak den eventyrlige økningen i salget av lokal mat og drikke vi nå ser i Norge, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han delte ut prisen.

De to vinnerne utmerker seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. I år lette Matkulturprisens styre etter ildsjeler som er verdig tittelen lokalmatfyrtårn, og deler kunnskap og betydningen av å satse på norsk lokalmat og drikke.

- Dette er en pris til hele matmiljøet på Røros og Røros Hotell-gruppen som sammen har jobbet hardt med å utvikle og fronte lokalmat fra Røros-regionen i snart 20 år, sier Mikael Forselius i en kommentar.

- Prisen er en heder til hele lokalmatmiljøet i Røros, sier styreleder i Rørosmat, Ingulf Galåen.

I innslaget hørte vi til slutt Mikael Forselius. Vi hørte også Ingulf Galåen.

Se video fra prisutdelingen:

Anerkjent og attraktiv pris

Under Matmerks Fagdag ble Matkulturprisen delt ut for 23. gang, og rørosingene mottok et stipend på 30.000 kroner. Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en anerkjent og attraktiv pris med fokus på norsk matkultur og norske matverdier. Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70-årsdag.

Setter Røros på matkartet

Fagjuryen for Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris har i år bestått av Andreas Viestad, Einar Risvik, Liv Gregersen Kongsten, Nina Sundqvist, Kay Nilsen, Laila Grastvedt.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

- Ingulf Galåen er en fremtidsrettet og nyskapende entusiast, og eier og driver Galåvolden Gård som er den ledende produsent av gårdsmat i Rørostraktene.

- Mikael Forselius er administrerende direktør ved Røros Hotell, og har bidratt til å sette Røros på kartet som en matdesitnasjon gjennom fokus på lokalmat og råvarer fra Røros-regionen.

Begge har vært sentrale i oppbygningen av Rørosmat SA, som i dag er Norges fremste matnettverk med landsdekkende distribusjon, og er verdige vinnere av Ingrids Matkulturpris.

Fakta om Matmerk

Matmerk er en uavhengig stiftelse som som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon. Matmerk skal også styrke omdømmet til norske matprodukter hos norske forbrukere.