FNs Naturpanel melder i sin globale rapport at arter verden over dør ut rekordraskt. Per i dag er 25 prosent av alle arter truet av total utryddelse, og utviklingen snur ikke av seg selv. Ja, naturen ødelegges så raskt at det truer evnen til å livnære Jordens befolkning.

Tommy Reinås, gruppeleder for Trøndelag MDG, mener vi må snu kurs nå – før det er for sent:

– Vi er, som sivilisasjon, helt avhengige av intakte økosystemer. Å ikke beskytte naturen er det samme som å dra teppet vekk under våre egne bein; den danner grunnlag for velferd, helse og gode liv. MDG tar det 21. århundrets viktigste kamp på alvor, ved å sette miljøhensyn fremfor alle andre hensyn, påpeker Reinås videre.

– I dag ødelegger vi klimaet og naturen, forurenser luft og hav. Når vi ødelegger miljøet, ødelegger vi for oss selv. Derfor er det viktig med grønne gjennomslag nå. Vi har tiltakene som trengs, men har enda ikke sett nok politisk handlekraft til å gjennomføre dem. De Grønne mener at å begrense klimaendringene og skape et samfunn som økosystemene tåler er første prioritet. Det grønne prosjektet skaper også et bedre samfunn på kort sikt, ved at folk får grønnere og sunnere nærmiljø, med ren fjord og ren luft for alle i hele Trøndelag, sier Reinås.

Miljø henger sammen med alle andre spørsmål i samfunnet. Sosial rettferdighet, økonomi, arbeidsplasser, velferdsstaten, maten og naturen er alle avhengige av at vi tar vare på klimaet og økosystemene. Derfor er det tvingende nødvendig å sette denne saken først, og det har De Grønne, som eneste norske parti, skjønt, sier Reinås.

Vi liker godt å peke på det som skjer i andre land, men vi er nødt til å gjøre det vi kan for å bevare naturmangfoldet her i Trøndelag.

– FNs naturpanel skriver at det er fullt mulig å restaurere ødelagt natur, men at det aller viktigste tiltaket er å slutte å ødelegge det som fortsatt finnes. Dette krever imidlertid økt politisk vilje, og en helt annen prioriteringsvilje for å bevare den naturen som er igjen. Den viljen har jeg og MDG, sier Reinås.