– Torsdag klokken 18 skjer det noe veldig stort og fremtidsrettet i Storstuggu. Da har Mat-Helse-Miljø Alliansen, for 24. året på rad, et arrangement for å vekke forbrukeren og for å markere forbrukerdagen, forteller Reidun Roland, koordinator i Mat-Helse-Miljø Alliansen.

Arrangementet har fått navnet «Kunsten å spise opp maten», og har tre innledere på programmet.

– Alle er unge, fremadstormende folk. Fremtiden i våre hender kommer og skal snakke om hvordan matsvinn kan bli til matvinn, sier Roland.

Får skoler til å begynne med kompostering

Ungdomsrådet i Fjellregionen kommer også. De skal snakke om hvordan ungdommen vil være med i det grønne skiftet. I tillegg kommer representanter fra appen «Too good to go».

– Too good to go hjelper spisesteder og butikker å redusere matsvinnet, samtidig som forbrukeren kan bidra til mindre matkasting, forklarer Roland.

For å konkretisere prosjektet med å spise opp maten har Mat-Helse-Miljø Alliansen engasjert tre skoler i Røros, Røros skole, Brekken oppvekstsenter og Glåmos oppvekstsenter, til å redusere matsvinnet og begynne med matkompostering.

– De skal være med å registere hvordan de reduserer matsvinnet, og så skal de kompostere det de må kaste. Det vil bli til matjord, som de kan bruke til å lage en liten kjøkkenhage. De var veldig entusiastiske til å være med på dette, alle tre plassene, forteller Roland.

Artikkelen fortsetter under lydklippet.

– Ikke ha for store kjøleskap og frysere

Roland har vært engasjert i matsvinn i mange år, og har allerede planlagt neste års 25-årsjubileum.

– Da skal vi ha en markering i Storstuggu. Jeg har allerede bestilt lokaliteter til tirsdag 17. mars. Da skal vi ha en boklansering av ei bok som handler om pionerene i dette. Blant annet om Brekkjerringan, som startet opp med lokalmat. Det er veldig mange kvinner som ikke har kommet frem, som jeg vil ha med i dette bokprosjektet.

– Hva gjør du for å ha minst mulig matsvinn?

– Jeg kjøper veldig lite mat. Jeg kjøper kun mat jeg vet jeg spiser opp, og jeg ser ikke på datoen. Akkurat nå har jeg tømt en melkekartong som var 14 dager over datoen. Den var like fin, sier hun og fortsetter:

– Jeg kan gi et råd til de som har større familier: pass på at dere har kjøleskap og frysere som passer til det behovet dere har. Ikke ha for store enheter, for da blir det gjerne fylt opp og så blir maten liggende for lenge.