200 000 norske ungdommer har fått lære om menneskerettigheter gjennom klasseturer med Hvite busser.

Nå skal bussene hente ukrainske flyktninger til Norge.

Mia Meland er styremedlem i Respons Norway, og skal være med når den første bussen går onsdag. Organisasjonen har rundt 900 medlemmer og bidrar med humanitært arbeid der det trengs.

– Vi har med oss medisinsk utstyr ned til et mottak på grensa mellom Polen og Ukraina. Her blir frivillig hjelpearbeid organisert.

– Det er utrolig mange som vil hjelpe, og det er kjempebra. Men det sier seg selv at vi er nødt til å ha en oversikt over hva som gjøres og hvem som hentes til Norge. Dette må koordineres, sier hun og forteller videre at det er utarbeidet et system, som ved mottaket registrerer hva som leveres og hvem som blir med tilbake til forskjellige europeiske land.

– Så langt kan flyktningene stort sett velge selv hvilket land de drar til. Ofte handler det om hvor de har slekt og venner.

Selv har Respons Norway fått en liste over mennesker som skal bli med til bake, og at disse i første omgang skal til Kristiansund.

Egoistisk

Mia forklarer at hun engasjerer seg av det hun kaller egoistiske grunner.

– Jeg gjør det for å få det bedre med meg selv. Det blir for tøft å bare sitte å se på nyhetene. Det gjør godt å føle at jeg kan være til nytte for noen, avslutter Mia Meland.

Hør intervjuet i avspilleren under: