Trondheim og Trøndelag har fått status som European Region of Gastronomy 2022. Dette skjer på bakgrunn av mange års innsats fra både offentlige og private aktører for å bygge en sterk matregion. Statusen tildeles gjennom organisasjonen "Institiute for Gastronomy, Culture, Art and Tourism", også kalt IGCAT.

Kåringen Det norske måltid anses som så viktig at det støttes fra regjeringen som ett av tre nasjonale omdømmetiltak.

På bakgrunn av dette ble årets delfinaler i Det norske måltid gjennomført i Trondheim I to smakfulle dager i september jobbet de fagtunge juryene seg gjennom produktene og vurderte seg frem til topp tre i totalt 13 kategorier. Resultatene er nå klare og i februar vil den store prisutdelingen kåre årets vinnere.

Kilnes Gård fra Hegra med «Yoghurt naturell» som er finalist i årets meieriprodukt. Foto: Kristin Austigard

De fem produktene fra Trøndelag er: - Hitra Gårdsmat fra Hitra med «Ungkaren» som er finalist i årets ost. - Jentene på tunet fra Selbu med «Multefløyel med tindved» som er finalist i årets søtsak. - Kilnes Gård fra Hegra med «Yoghurt naturell» som er finalist i årets meieriprodukt. - Garnviks Røkeri fra Frøya har to produkter med. De har med «Røktlaks naturell» og Mildrøkt Aquevittlaks i klassen årets sjømat foredlet.

Garnviks Røkeri har to produkter med i kåringen det norske måltid. De har med «Røktlaks naturell» og Mildrøkt Aquevittlaks i klassen årets sjømat foredlet. Foto: Garnviks røkeri

Det er gledelig å se kvalitetsutviklingen som har vært i norsk mat- og drikkeproduksjon de siste 15 årene. Trøndelag, Viken og Rogaland har alltid vært, og fortsetter utviklingen som, solide matregioner i Norge, og dette gjenspeiles i årets finalister. Men det viktigste er ikke hvilke områder i Norge som hevder seg. Det viktigste er at norsk mat og drikke løftes frem, uavhengig av hvor det produseres. Sammen bygger vi stoltheten rundt norsk mat og drikke som de dyktige produsentene fortjener, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.