I en intim seremoni ble veteraner fra sør i Trøndelag hedret i rådhuset på Røros. Bakgrunnen for seremonien er initiativet til ordfører Isak Busch for å ta vare på militære veteraner fra fjellregionen og Nord-Østerdalen. Til stede var veteraner, ordføreren og representanter fra forsvaret ved veteraninspektør oberst Morten Henriksen:

– Vi er her for å ha en dialog med Røros kommune runde jobben de har gjort ved å lage en veteranplan, og oppfølging av veteraner og veteranfamiliene i Røros kommune, forteller Henriksen.

Veteraninspektør oberst Morten Henriksen Foto: Jørgen Bakken

Veteranplan

– Veteranplan er en kommunalplan som inneholder de tiltakene kommunen har tenkt til å gjøre i forhold til anerkjennelse og ivaretakelse av sine veteraner, fordi de fortjener den hederen for den innsatsen de har gjort.

Noen av veteranene vil får langtidsvirkninger etter oppdrag i utlandet, og obersten håper kommunenes veteranplan vil hjelpe til med å samle de tidligere millitære i lokale nettverk.

Leder i N.V.I.O., Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner i Fjellregionen, Bjørn Magnar Aunmo er enig i at å samles er viktig.

– Det er veldig viktig, og litt sent for mange, men vi oppfordrer alle som skal ha en coin, til å ta kontakt, så skal de få minnesmynten, sier Aunmo.

Minnemynten COIN. Foto: Jørgen Bakken

Finn sammen Aunmo var halvannet år i Libanon og 5 år på Balkan og merker at det er annerledes å komme tilbake utenfor tjeneste til Norge:

– Det blir et savn etterhvert det med lagfølelsen, og det er flere som har det samme, så vi kan gjøre noe sammen. Lagfølelsen er veldig viktig, vi var fryktelig gode ute, og vi som var tidlig ute i tjeneste finner sammen.

– Det er fryktelig lite fruktbart å sitte alene, og når vi skal jobbe, er vi alltid to og to sammen.

Veteranene bidrar i samfunnet og har deltatt med korona-testing, vaksineutdeling, Femundløpet og Elden for å nevne noe.

– Det er behov for oss, sier Aunmo.

Ta kontakt

Veteraner oppfordres til å ta kontakt med N.I.V.O. slik at de kan få muligheten til å snakke med andre veteraner som har vært i lignende situasjoner. Besøk www.nvio.no for mer informasjon.

Planen er ikke godkjent ennå, men oberst Henriksen berømmer arbeidet som er gjort så langt, og ser frem til at den godkjennes i løpet av høsten.