Smittevernsleder i Værnesregionen og kommuneoverlege i Stjørdal, Leif Edvard Muruvik Vonen, sier at de har liten pågang fra folk som ønsker å få testet seg for koronaviruset, på tross av at kommunene i Værnesregionen nå har åpnet for testing ved luftveissymptomer.

– I Stjørdal har vi tatt mellom syv og femten tester hver dag den siste tiden og i de andre kommunene noen færre. Han forteller at det har tatt seg opp noe de siste dagene.

– Dette antar vi skyldes at vi nå har signalisert at vi ønsker å teste flest mulig med symptomer.

Saken fortsetter under lydfila:

Lave smittetall

I Tydal har ingen så langt testet positivt for viruset, i Stjørdal er tallet åtte, Meråker har registret en smittet og i Selbu har seks personer testet positivt.

– Det er lave tall og det håper vi fortsetter. En person testet positivt i Stjørdal i forrige uke, og da var det fire uker siden vi fikk positivt resultat på en test, sier Vonen. I Værnesregionen oppfordrer man ikke symptomfrie til å teste seg.

– Vi følger de nasjonale retningslinjene. En eventuell massetesting av befolkningen kommer på et senere tidspunkt.

Pollenuro

Det er høysesong for pollenallergi og enkelte kan bli bekymret for om det kanskje er koronaviruset som gjør seg gjeldende.

– Dersom man kjenner sin egen allergi godt, så vet man at det er dette det er snakk om. Men om man har feber eller andre atypiske symptomer, så oppfordrer vi folk til å teste seg.

Antistoffer

Vonen sier at det jobbes med å utvikle et godt testsystem for antistoffer.

– På den måten vil man kunne finne ut om man har hatt viruset uten å være klar over det. Dersom man har antistoffer, så er sjansene for at man er immun også tilstede, selv om dette fremdeles er noe usikkert. Han kan ikke si sikkert når denne formen for testing blir allment tilgjengelig.

– Men det jobbes på spreng og jeg skal faktisk ha et møte med St. Olavs Hospital i dag der de forhåpentligvis kan si mer om når dette kan bli aktuelt.

Bor du i Stjørdal kommune, finnes et eget telefonnummer på kommunens hjemmesider hvor du kan ringe for å avtale testing. Dersom du blir syk utenom åpningstider, er det legevakta som gjelder. I Selbu, Tydal og Meråker kontakter du fastlegen for å avtale testing.