Da kretsmesterskapet i O-løp gikk av stabelen i Selbu og Tydal siste helgen i august var det hele tre løpere som deltok i klassen H80, Jardar var en av dem. Han har en teori om at den aktive oppveksten på Ytterøya i Trondheimsfjorden og arven han har fra sin mor er noe av årsaken til at han fortsatt i en alder av 81 kan delta i slike løp.

Ski, håndball og fotball

I oppveksten var det lang vei til skolen og ingen skoleskyss. Det var fire kilometer vei frem og tilbake til skolen, de brukte spark og ski på vinterstid og siden de ikke hadde sykler ble beina brukt på sommerstid.

I følge Jardar var det overraskende mye snø på øya han vokste opp på, og vekkerklokken til foreldrene ble brukt til å ta tiden i skirennene de arrangerte selv. På den tiden var det ikke lov til å bruke tidtaking for barn under 16 år i skiløp. Lidenskapen for ski har vært med ham lenge, nå er han den med flest starter i Rensfjellrennet - nemlig hele 40 stykk. Han har også medaljer fra veteranmesterskap i ski.

Håndball ble også en sport som Jardar brukte mye tid på i oppveksten, han ble både kretsmester og deltok i norgesmesterskap. Interessen for o-løp kom snikende mer og mer etter at han og kona Åsta flyttet til Selbu i 1972, hvor det var et veldig godt miljø. De to døtrene fattet også interesse for o-løp, noe som gjorde at han ble mer og mer engasjert.

Ble alvorlig syk

Som deltager i veteran-klassen i O-løp har han fått bryne seg på løp i mange ulike land, noe han beskriver som morsomt og en mulighet til å få se verden samtidig som han deltar i sporten han er så glad i. Han har vært i alle verdensdeler grunnet veteran-VM i orientering. flere tusen deltakere fra store deler av verden deltar.

Etter en av disse turene ble han imidlertid alvorlig syk, og det viste seg at han var blitt bitt av en flått etter å ha løpt rundt i skogen i Østerrike. Flåtten smittet Sandstad med encefallitt og han fikk hjernehinnebetennelse. Han ble lammet i høyre hånden spesielt, og etter dette tok det flere år med trening før han kom seg i brukbar form igjen. Selv sier han at Trim 1 i Selbu har vært uvurderlig i opptreningen og han ønsker å rette stor skryt til daglig leder Toril Kjeldstad som tok godt imot Jardar da han måtte trene kroppen opp igjen.

Glad i friluftsliv

Han er glad i gå i fjellet, og skal på jakt også i høst. Selv om pusten ikke er som den en gang var er han glad for at han lever normalt og kan fiske og jakte som han selv ønsker. Han er klar på at vi ikke vet hva som venter rundt neste sving, og at vi må glede oss over det som er bra i livet.

- Det tror jeg gjelder alle, sier Jardar.

Hør intervjuet med Jardar Sandstad her:

Her kan du se et lite bildegalleri fra Jardars aktive liv