F-35 vil fly over Trondheim og deler av Midt-Norge, Nordvestlandet og Helgeland. F-16 vil fly i formasjon nord for Bodø.

Luftforsvaret understreker at det ikke er lov med bruk av droner i forbindelse med formasjonsflygingen.

Hensikten med treningen er å øve på å planlegge, koordinere og gjennomføre formasjonsflyging med flere fly. Kampflyene vil også legge seg i en julestjerneformasjon over deler av landet for å markere slutten på året.

332 skvadron med F-35

Flyr fredag 11. desember og planlegger å fly i deler av Midt-Norge, Nordvestlandet og Helgeland. Tentativ rute: Ørland, Trondheim, Levanger/Steinkjer, Namsos, Brønnøysund, Rørvik, Halsa, Molde, Ålesund og Kristiansund.

– Dette blir første gang med så mange F-35 fly i formasjon for vår del. Vi gleder oss og ser fram til et av årets høydepunkt for 332 skvadron. Formasjonsflyging er også en viktig del av trening vår med kampfly, sier Tron Strand, skvadronssjef for 332 skvadron på Ørland flystasjon.

– Dette blir trolig en av de siste gangene vi vil fly med så mange F-16 i én og samme formasjon, forteller Erik Brettingen, sjef 331 skvadron ved Luftforsvarets base Bodø.

– Å fly med rundt 20 fly i en julestjerneformasjon, krever solide ferdigheter hos flygerne. Dette byr derfor på mye god trening i formasjonsflyging, i tillegg til viktig tradisjonsbæring. Ettersom F-16 gradvis fases ut i løpet av neste år, vil nok årets gjennomføring oppleves som ekstra spesiell. Vi håper alle som følger med oss i nord, får et glimt av formasjonen på fredag, og at det blir en fin opplevelse, avslutter skvadronssjefen.

331 skvadron med F-16

Flyr fredag 11. desember. Tentativ rute: Leknes, Svolvær, Stokmarknes, Sortland, Andøya, Tromsø, Finnsnes, Sørreisa, Bardufoss, Harstad, Narvik, Evenes, Fauske og Bodø. Det presiseres at været kan gi endringer i planen.

Cirka tidspunkter for passering over nevnte byer og steder vil bli oppdatert her på Luftforsvarets facebookside.

Viktig informasjon: Ved dårlig vær kan det bli endringer i flyruten, og dette oppdateres fortløpende på vår facebookside. Følg med der!

Flyrutene vil være i henhold til gjeldende regelverk for lavtflyging.

Høyde over bakken for flyene vil være fra cirka 1000 til 3000 fot.