Denne uken har dykkere lett etter et mystisk objekt, som skal ha landet og sunket på Djupsjøen i 1947. Innsjøen ligger like utenfor Røros og torsdag under martnan ble det arrangert åpen dag.

Da kunne dykkerne og filmteamet som har jobbet på innsjøen de siste dagene fortelle at søket var avsluttet. Men selv om de ikke klarer konkludere, er funnene de har gjort interessante nok.

– Det er veldig dårlig sikt på bunnen, men vi treffer noe hardt som sikkert er leire. Det er en veldig spesiell formasjon der nede, sier dykkerleder Ørjan Lund ved Subsea Fosen.

Sonarsøk sist høst viste et 14 meter langt objekt på bunnen av sjøen, men til tross for at dykkere denne uken har vært nede på sjøbunnen har de ikke klart å avdekke hva dette er.

Foto: Per Magne Moan

Vold sier at et tykt lag av mudder har gjort arbeidet vanskelig.

– Det er veldig dårlig sikt for det er veldig fint mudderstoff. Og når vi først treffer på noe hardt, så er dette så hardt at vi ikke kommer gjennom, forklarer han.

Objektet på bildet er nok ikke det som forsvant i sjøen i 1947. Foto: Per Magne Moan

Djupsjøen ligger like ved Fylkesvei 31 og mange har nok lurt på hva som har foregått på sjøen denne uken.

Et blikkfang har sikkert vært den rakettlignende gjenstanden som har vært lyssatt på natterstid.

Denne, som egentlig er en ekstern drivstofftank fra et F5 jagerfly, er nok bare en liten og dårlig kopi av hva som virkelig kan skjule seg på bunnen.

Torsdag var publikum invitert til leteområdet for å se hva som har foregått de siste dagene.

Leder for hele leteoperasjonen er Rune Røstad, mens Ørjan Vold fra Subsea Fosen har ledet dykkeroperasjonen.

– Enn så lenge blir nok mysteriet uoppklart, sier han. Kanskje starter vi opp søket igjen til sommeren med annet utstyr, sier Vold.

Hør intervju med Rune Røstad og Ørjan Vold her: