Denne uka møtte reindriftssamene på Fosen i Frostating lagmannsrett. Retten skal denne gangen behandle gyldigheten av ekspropriasjonen på Storheia og utmålingen av erstatning. Norske Samers Riksforbund (NSR) og Åarjel-Saemiej Gïehl støtter reinbeitedistriktene på Fosen.

NSR støtter reindriftssamene på Fosen i kampen for å ta vare på sine områder.

- Jeg blir imponert og inspirert av reinbeitedistriktenes innsats for å forsvare eksistensgrunnlaget for reindrifta og sørsamisk kultur, sier Nora Marie Bransfjell, sametingsrepresentant fra NSR i ei pressemelding.

Statkraft startet i 2016 å bygge Nord-Europas største vindkraftanlegg på Storheia på Fosen. Saken har møtt sterk motstand, og i desember 2018 ba FNs rasediskrimineringskomite (CERD) om arbeidsstans på Storheia, for å gi FN tid til å behandle hvorvidt prosjektet bryter reindriftsamenes menneskerettigheter.

- Utbygginga på Fosen truer vår kultur og levevei. Vi forventer at retten tar samenes menneskerettigheter og rasediskrimineringskomiteen på alvor, og at utbygginga stoppes, sier Ingo M. Danielsen fra (ÅaSG) i pressemeldinga.

NSR og ÅaSG er to av samarbeidspartiene i Sametingets flertallskoalisjon, sammen med Flyttsamelista og Senterpartiet.

Ingo M. Danielsen fra Åarjel-Saemiej Gïehl forventer at retten tar samenes menneskerettigheter og rasediskrimineringskomiteen på alvor.