– I mange år har det vært en tradisjonell markering av 1. mai på Røros, og det er veldig hyggelig og vi skal holde på det, men i tillegg har vi utvidet med et arrangement kvelden før, som vi har kalt «Natt til 1. mai», sier Isak V. Busch (Ap) fra 1. mai-komiteen, som i tillegg til Arbeiderpartiet, består av SV, LO og AUF.

«Natt til 1. mai» starter klokken 18.30 i Sangerhuset, og varer frem til midnatt.

– Der blir det bokbad med Magnus Marsdal, standup med Nils Erik Flatø og arbeiderquiz med undertegnede. Det tror vi blir en veldig hyggelig kveld med god arbeiderkamp-stemning, sier Busch.

Det vil også bli salg av øl, vin og snacks, så arrangementet har 18 års aldersgrense. Ellers er det åpent for alle, uansett partitilhørighet.

Ivar Østby fra AUF forteller at de har gjort disse endringene på 1. mai-markeringen for å forhåpentligvis få med enda flere folk.

– Vi har lyst til å treffe flere folk, og å gjøre 1. mai-markeringen til to artige dager, samtidig som vi inspirerer til kamp for å bevare det vi har fått til, slik som åtte timers arbeidsdag og så videre, sier Østby.

– Vi er litt inspirerte av Arbeiderfestivalen i Hommelvik. De har et arrangement som varer i dagevis, og da vi skulle fornye markeringen her så vi til dem, for de har fått til mye bra, sier Busch.

Selve dagen, 1. mai, foregår i kjent stil med kransenedleggelse ved Falkbergets grav og ved Arbeidermonumentet, tog, appeller og samling i Sangerhuset.

– Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, er hovedtaler. Hun er en utrolig dyktig dame med mange meninger om hvordan norsk helsepolitikk burde være fremover, sier Busch.