Leif Eggen er vanligvis kjent som Venstrepolitiker i Stjørdal. Nå har han imidlertid tatt et privat initiativ, nemlig at du og jeg skal la plenen få være i fred, for å skape et bedre miljø for insektene.

– Du trenger ikke ha en plen en gang. Dersom du har en veranda eller en balkongkasse, kan du være med å bidra til å motvirke insektdøden, mener han.

Saken fortsetter under lydklippet

Massedød

Det er en kjensgjerning at at insektdøden er omfattende.

– Plener og parker er grønne ørkner som ødelegger livsgrunnlaget for insekter, sier Eggen, som mener at man ikke kan vente på politiske vedtak for å sette igang et arbeid får å motvirke dette.

– Jeg oppfordrer derfor privatpersoner til å gjøre sitt. La plenen være og bruk tiden til å nyte sommerdagene i stedet. Da er mye gjort, smiler han.

Utfordring

Leif Eggen innrømmer at det byr på utfordringer for ham personlig å la plen være plen.

– Jeg er ekstremt opptatt av at plenen hjemme skal se bra ut og bruker mye tid på det. Men jeg vet at en perfekt plen er den visse død for insektene, så nå har jeg bestemt meg for å tåle å se på at graset får gro som det vil og håper flere vil gjøre det samme.

Folkebevegelse

– Jeg ønsker å skape en folkebevegelse og at folk skal engasjere seg, sier Eggen, som er i ferd med å opprette en Facebook-side dedikert prosjektet.

– Her ønsker jeg at vi skal dele bilder fra før, underveis og etter at vi har latt humla suse og graset gro. Han sier at ideer også er noe som kan utveksles på siden.

– Dette er noe som kan gjøres så enkelt eller så komplisert som en ønsker. Og har man gode ideer, så håper jeg at man vil dele dem med andre.

Premier

Dersom du velger å ta utfordringen, kan det vanke premier.

– Målet er å premiere de beste resultatene. Og med det mener jeg ikke nødvendigvis de vakreste, ler han.

– Her er det snakk om å påskjønne den som gjør mest for insektene og minst for estetikken. Eller rettere sagt, den som er med på å endre oppfatningen av det som er estetisk tilfredstillende, sier Eggen og håper at flest mulig, både i og utenfor Stjørdal, blir med på aksjonen.