Regjeringa åpner nå opp for ti nye nasjonalparker, skriver Klima og Miljødepartementet i ei pressemelding tirsdag.

Miljødirektoratet blir bedt om å starte opp verneplanprosesser for helt nye nasjonalparkar i Hornelen, Masfjordfjella, Øystesefjella og Sunnmørsalpene. Regjeringa ønsker òg å gjøre seks landskapsvernområder om til nasjonalpark. - Områdene Miljødirektoratet nå skal utgreie har store verneverdiar, og dialogen med kommunene så langt tyder på at det er mulig å få lokal aksept for å starte en verneprosess, skriver departementet i pressemeldinga.

- Tap av naturmangfold på grunn av utbygging og inngrep er ei av de største utfordringane i verda, men óg i Noreg tek denne bit-for-bit-utbygging stadig mer natur. Derfor ønsker regjering no å sette i gang fleire verneprosesser der både dei lokale kommunane og Miljødirektoratet anbefaler at man legger ein nasjonalpark, sier statråd Sveinung Rotevatn (V).

Fire helt nye verneområder og nasjonalparker i Vest-Norge

De fire nye områda der regjeringa nå vil arbeide mot å etablere nasjonalparker er Sunnmørsalpene i Ørsta kommune, Hornelen i Bremanger kommune, Masfjordfjella i Alver og Masfjorden kommuner og Øystesefjella i Kvam, Samnanger og Vaksdal kommuner.

- Norge har fortsatt områder uten vesentlige tekniske inngrep med stor nok verneverdi til å fylle krava til nasjonalpark eller landskapsvern. Dette er noen av de viktigaste, sier Rotevatn.

- Nasjonalparkstatusen er det fremste kvalitetsmerke vi kan gi eit stykke norsk natur. At eit område blir nasjonalpark betyr at denne staden har heilt spesielle naturverdiar som vi meiner det er særs viktig at Noreg vernar og tar vare på for framtida, sier Rotevatn.

Miljødirektoratet og Statsforvalteren vil sammen med kommunene og grunneierorganisasjonene i de aktuelle vurdere hvilke areal som er aktuelle å ha med i ei videre utgreiing av vern som nasjonalpark eller landskapsvernområde.

Fra landskapsvernområde til nasjonalpark

Regjeringa vil óg be Miljødirektoratet gå videre i arbeidet med å gjøre om seks landskapsvernområde til nasjonalpark. De aktuelle er Lyngsalpan, Sylan, Trollheimen, Ålfotbreeen, Oksøy-Ryvingen og Flekkefjord og Listastrendene. - Rundt Jotunheimen er det flere steder verneverdier som kan vurderes inkludert i nasjonalparken. I tillegg er 13 andre utvidinger av nåværende verneområde aktuelle. Regjeringa vil be Miljødirektoratet og Statsforvalteren ha dialog med kommunene områdene ligger i for å finne fram til ei avgrensing en kan utrede nærmere, heter det i pressemeldinga.

Sylan Foto: Nea Radio

Inkluderende prosesser

- Det vil alltid vere ulike syn på nye verneområde. Nokre kan bli usikre på kva det kan bety for deira interesser. Vi skal derfor sørge for ha gode prosessar der alle vil få kome med innspel, sier Rotevatn.

Verneplanprosessene blir styrt av reglene i naturmangfoldsloven og skal ta hensyn til medvirkning og involvering og skal sikre at områdene som eventuelt blir verna fyller de naturfaglige krava til vern. Å ferdigstille en verneplan for en nasjonalpark tar som regel tre til fire år.

Regjeringa åpner for fire nye nasjonalparker

Hornelen Masfjordfjella Øystesefjella Sunnmørsalpane

Regjeringa åpner for at følgende landskapsvernområder får nasjonalparkstatus

Lyngsalpan Sylan Trollheimen Ålfotbreeen Oksøy-Ryvingen Flekkefjord og Listastrendene

Regjeringen åpner for å utvide følgende nasjonalparker

Rohkunborri Blåfjella-Skjækerfjella Skarvan-Roltdalen Femundsmarka Dovre Jostedalsbreen Jotunheimen Raet

Kilde: Pressemelding fra Klima og miljødepartementet