46 dager gjenstår til Stortingsvalget 13. september, og valgkampen er for alvor i gang. Onsdag var Erna Solberg tilstede på Høyres valgkampåpning i Trondheim. Hun synes det er fint å komme i gang med valgkampen.

- Jeg synes det er ganske fint, vi hadde en liten prøvevalgkamp før sommerferien og. Men det er en brå start ut av en sommerferie å begynne, men det er gøy, fint vær, hyggelige folk, sier Solberg til Nea Radio.

Viktig å overbevise velgerne

Med kun 46 dager igjen til valget, ser det ikke lyst ut for fire ny år med borgelig regjering skal vi tro meningsmålingene.

På Kantars meningsmåling for TV2 i juli, fikk Høyre 19,7 prosent av stemmene. Selv om dette er en oppgang på 1,5 prosentpoeng fra måneden før, er det en tilbakegang på 5,3 prosentpoeng fra valget i 2017. De andre borgelige partiene gjør det heller ikke bedre. Både KrF (3,8) og Venstre (2,8) er under sperregrensen, mens Frp har gått fra 15,2 prosent i 2017 til 10,6 på juli-målingen.

Selv om Ap går tilbake fra med 2,3 prosentpoeng til 22,4 prosent, og mulig samarbeidsparti SV fra 8,5 til 7,3 prosent, er tendensen til regjeringsskifte klar. En mulig rød-grønn regjering mellom Ap, SV og SP fikk på målingen 90 mandater (85 for flertall), mot Høyre, Frp, KrF og Venstre sine 60 mandater. Solberg er allikevel tydelig på at det er nå kampen om velgerne begynner.

Det er det som er viktig med valgkamp, det er da du skal overbevise velgerne. Jeg tenker det er mange velgere som... Det har vært en del velgere som har vært sur for ulike ting knyttet til korona, til hvilke regler vi har hatt og hvor fort vi har åpnet opp. Men nå tror jeg man kanskje skal se fremover på de neste fire årene.

Mener det var riktig å omfordele vaksiner

I intervju med Adresseavisen tirsdag, kunne Solberg fortelle at Norge onsdag kom til å nå en ny milepæl i koronavaksineringen. Da skulle 80 prosent av alle over 18 år ha fått første vaksinedose. Om seks til åtte uker er tilsvarende andel fullvaksinert sier Solberg.

Foto: Henrik Einangshaug

- Det går godt fremover nå, det har vært høy vaksinering i løpet av juni og juli. Og med det Folkehelseinstituttet (FHI) sa om at vi oppnår 80 prosent fullvaksinerte i løpet av seks til åtte uker, så er det veldig positivt.

Det skapte derimot stor debatt i Norge, når regjeringen tidligere i år besluttet å innføre geografisk omfordeling av vaksinedosene. Omfordelingen rammet over 300 kommuner, som måtte gi fra seg doser til 24 kommuner på østlandet. Kun 23 kommuner, deriblant Trondheim, måtte ikke gi fra seg doser. Solberg mener fortsatt dette var det riktige å gjøre.

- Jeg mener det var riktig. Fordi at den voldsomme smitten som var i deler av østlandsområde, spredde seg til andre land. Veldig mange utbrudd som hadde utgangspunkt i at man hadde vært i kontakt med østlandsområdet.

Solberg mener denne strategien i sum gjør at færre blir syke.

-Nå går alt ut til resten av landet som har avgitt sitt. I sum er nok dette en strategi som gjør at færre blir syke.

Fredag er statsministeren tilstede på Trøndersk Matfestival som arrangeres i Trondheim. Hun sier det er godt å se at samfunnet har begynt å åpne opp.

- Det er veldig deilig, og jeg tror alle vi folk har savnet å møte andre, snakke med de, være litt større forsamlinger.

Hør hele intervjuet med Erna Solberg i lydfilen under.