- Politiet har en oppgave i forbindelse med politiske markeringer og demonstrasjoner. Vi kommer til å være til stede på demonstrasjonen til Stopp islamiseringen av Norge (Sian) i Stjørdal og, for å sørge for at den foregår på en rolig og fredelig måte, sier lensmann i Stjørdal, Kjetil Ravlo.

Ytringsfriheten står sterkt

For noen måneder siden ble det kjent at Sian ønsker å gjennomføre en demonstarsjon på Torget i Stjørdal. Kommunen og lokalpolitikerne har valgt strategien å tie ihjel arrangementet. Mens Sian på sin side går hardt ut og hevder det ligger en tykk tåke av islamifisering over Stjørdal.

- Hvor går grensa for ytringsfrihet?

- Ytringsfriheten står høyt i Norge, men det finnes også en grense hvor det går over til straffbare, hatefulle ytringer. Dét skal vi også følge med på, for om det skjer må det anmeldes og følges opp i ettertid. Dette er noe folk flest forstår: Bruk sunn fornuft, så går det bra.

* Les også:- Flertallet støtter oss* Les også:Ytringsfriheten står sterkt i Norge

Tar ingen sjanser

Ved lignende demonstrasjoner i andre byer, har det ført til en del bråk og motdemonstrasjoner. Under en demonstrasjon i Drammen tidligere i år ble det kastet både stein og egg. Også i Trondheim har det gått heftig for seg under demonstrasjonene. For et år siden måtte politiet forsvare seg med skjold da motdemonstranter kastet egg, brød og stoler.

Flere gjerder ble revet ned og fjerna av demonstrantar på Torvet i Trondheim under en Sian-demonstrasjon for et år siden. Foto: Bjørn Alexander / NRK

Politiet i Trøndelag tar derfor ingen sjanser når Sian kommer til Stjørdal fredag ettermiddag.

- Vi tror det kommer til å gå rolig for seg, men vi vil være til stede og gi anvisninger, råd og informasjon, sier Ravlo.

Tidligere denne uka ble det observert pansrede kjøretøy merket med politi i Gudbrandsdalen på vei nordover. Avisa Nidaros, som først omtalte saken, fikk opplyst at dette er kjøretøy som ofte brukes i forbindelse med opprør og demonstrasjoner. Disse kommer også til Stjørdal i morgen.

- Politiet i Trøndelag har bedt om bistand fra Oslo politidistrikt med tanke på disse markeringene. Dette er ressurser vi kommer til å disponere på en så hensiktsmessig måte som mulig, sier Ravlo.

- Hvorfor har dere bedt om bistand?

- Det ønsker jeg ikke gå inn på, svarer Ravlo.

# Bruk hodet

I tillegg til markeringen i Stjørdal fredag ettermiddag, vil Sian også arrangere en demonstrasjon i Trondheim lørdag.

- Om noen tenker seg dit må de følge de anvisningene de får fra politi på stedet. Om folk bruker hodet vil dette gå fredelig for seg, mener Stjørdals-lensmannen.