Snø flere steder i landet gir i disse dager gode muligheter for å se spor og andre sportegn etter de store rovdyrene. Sporing på snø og innsamling av hår- og ekskrementer for DNA-analyser er de viktigste metodene i overvåkingen av de store rovdyrene i Skandinavia.

Registrer ulv og gaupefamilier

– Vi oppfordrer alle som observerer ulv eller flere gauper i lag i tiden framover om å melde fra så fort som mulig til SNO på telefon, eller via Skandobs på internett eller app på mobiltelefon. Det pågår en registrering av ulv og gaupefamilier i vinter, og meldinger fra publikum er viktig for at bestandstallene skal være så presise som overhodet mulig, forklarer Kindberg.

Følges opp av SNO

Innmeldte observasjoner i Norge følges opp av SNO med undersøkelser i felt, der hvor dette er hensiktsmessig.

– Rovdata kvalitetssikrer og analyserer deretter innmeldte data fra felt. Resultatene fra overvåkingen av de store rovdyrene presenteres i årlige nasjonale og felles skandinaviske rapporter, forklarer Kindberg.

Har lansert ny ulveteller

Du kan følge med på ulv registrert med DNA i Rovdatas nye ulveteller. Her vil vi fortløpende legge ut informasjon om ulver vi registrerer i perioden fra 1. oktober til 31. mars. Telleren oppdateres etter hvert som analysene blir klare.

Rapportsystemet Skandobs

Du kan gjennom hele året dele observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i rapportsystemet Skandobs på internett og mobil. Der kan du også se andres observasjoner og bilder.

Rovdata har samlet tips til hvordan publikum kan bidra i overvåkingen av de store rovdyrene.(Lenke) Vi gir også hjelp til å tyde sporavtrykk og andre sportegn som dyrene etterlater seg. Les mer her: Gaupe, Jerv, Brunbjørn, Ulv.

Overvåkingen følger fastsatte instrukser som er felles for både Norge og Sverige. Les mer her: ulv (lenke), gaupe (lenke), jerv, brunbjørn og kongeørn.

Snø flere steder i landet gir i disse dager gode muligheter for å se spor og andre sportegn etter de store rovdyrene. Her er det jerv som har gått i Tydal. Foto: Andreas Reitan