– Det er en voldsom opplevelse. Det å kunne representere ikke bare Røros sånn som jeg alltid prøver å gjøre, men også å representere et helt Trøndelag – er en utrolig stor gave og et stort ansvar. Og noe jeg tar med veldig stor glede, men også med veldig, veldig høy seriøsitet, forteller Østby til Nea Radio.

Landsstyret i AUF er organisasjonens høyeste organ mellom landsmøtene. Hvert fylkeslag har to representanter. En av disse er nå altså en ung herremann fra Røros. En herremann som ikke er i tvil om hvilken sak han vil løfte frem først.

– Det er retten til et hjem. Det er AUF i Trøndelags politikk, og noe vi vil ta med oss på landsmøtene. Men det viser også en nødvendighet som jeg mener vi ser både i by, men også spesielt i distriktet. Der det er krav på flere boliger, og for ungdom som har lyst til å flytte inn i lavkostnadsløsninger, men som ikke har muligheten fordi det bygges ikke. Så å kjempe for at ingen skal være hjemløse i Norge og for at folk skal ha muligheten til å bo der de ønsker – det er veldig viktig for meg, og noe jeg kommer til å kjempe veldig for i landsstyret, konstaterer han.

Stolt ordfører

Ser muligheter: Rørosordfører Isak Veierud Busch (Ap) bedyrer at han har tenkt å benytte seg av at Røros nå har fått en representant i AUFs landsstyre. Foto: Per Magne Moan

Ordfører i Røros, Isak Veierud Busch fra Arbeiderpartiet, er veldig godt fornøyd med å ha fått en ung partifelle inn i landsstyret til Norges største ungdomsparti.

– Jeg syns det er veldig stas. Jeg tror faktisk ikke det har vært en AUF-er fra Røros i landsstyret noen gang. Jeg tror Ivar er den første. Det er klart at når han får en en sånn kanal inn til et sånt organ i landets største ungdomsparti – det er viktig, forteller Busch, og fortsetter:

– Ivar er en kar som snakker distriktene sin sak, og det trenger vi virkelig i Arbeiderpartiet i de høye organene også.

Røros-ordføreren er tydelig på at han mener Arbeiderpartiet per i dag har for få representanter fra distriktene i de mest høytstående partiorganene.

– Ja. Jeg synes faktisk det. Jeg ønsker meg at Arbeiderpartiet tar en dreining i retning mer distriktspolitikk, og jeg tror at å få inn folk som snakker distriktenes sak i sentrale organer er nøkkelen til å lykkes med det, innrømmer Busch.

Han er ikke i tvil om at han akter å bruke kanalen Røros-regionen nå får inn i AUFs landsstyre.

– Det har jeg store planer om, ja!

Hør hele intervjuet med Ivar Østby og Isak Busch her: