Klokken 12 onsdag denne uken testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele Norge i en felles nasjonal varslingsprøve.

Varslingsprøven 10. januar gjøres over hele landet, rundt klokken 12. Da tester Sivilforsvaret tyfonene med signalet "Viktig melding – søk informasjon".

Samtidig sender politiet ut test av Nødvarsel på mobil. Det betyr at mobiltelefoner i hele landet vil vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som tyfonene uler.

Tilsvarende test ble gjort i juni 2023.

I forbindelse med testen skal alle lokalradioer tilknyttet beredskapsavtalen, herav Nea Radio, videresende NRK Dagsnytt kl 12.00.

– Mange har hørt om eller allerede opplevd å få et nødvarsel tidligere. Snakk likevel med barn, eldre og andre rundt deg på forhånd, slik at flest mulig er forberedt og vet at dette bare er en test, oppfordrer Elisabeth Aarsæther, direktør i direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Testen går ut til alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner som befinner seg i Norge og som er koblet på 4G/5G. Noen nettbrett og smartklokker vil også vise nødvarsler.

Ved varslingsprøven i juni fikk 78 prosent av befolkningen nødvarsel på mobil.

– Mange av dem som ikke fikk varsel sist hadde ikke oppdaterte telefoner. Vi minner derfor spesielt om at for å kunne motta Nødvarsel på riktig måte, så må du ha en nylig oppdatert mobiltelefon, oppfordrer Aarsæther.