– Vi hadde gledet oss til å starte opp et vanlig skoleår uten pandemi og restriksjoner, og da er det jo selvfølgelig kjedelig at det blir streik og at de aller fleste elevene ikke kan komme på skolen, sier Torbjørn Morset Størseth.

Han er rektor ved Stokkan Ungdomsskole på Stjørdal, en skole med hele 485 elever. I neste uke vil det omtrent ikke være noen der. To av elevene i 10.-klasse synes det er dumt at de heller ikke i år skal få et vanlig skoleår.

– Vi har gledet oss lenge til å møte på venner og starte på skolen igjen, så det er dumt at skolen stenges så fort etter sommerferien, sier elev Marius Wenseth Kildal (15).

Han får støtte av medelev Frida Westerlund (15).

Elevene kan gå glipp av mye, men Marius synes ikke det er bare dumt. Her ser vi Frida Westerlund og Marius Wenseth Kildal med skolen i bakgrunnen. Foto: Sofie Sørum

– De fleste elevene tror jeg synes det er dumt, for vi trives på skolen, vi har det artig med vennene våre og vi lærer mye av lærerne, sier Frida.

Marius legger til at selv om det er kjipt med streik, så har det en liten fordel også.

– En uke ekstra ferie er det jo ingen som kan klage på!

Kan miste mye

Tillitsvalgt blant lærerne på skolen, Ann-Kristin Svartbekk, sier at hun synes det er trist at streiken rammer elevene så hardt.

– De kan miste ganske lang tid med undervisning, og også mye av det sosiale, når de er her kun i to dager før det blir streik.

Hun forteller at lærerne også hadde sett fram til å møte elevene og få et normalt skoleår, men at streiken er nødvendig.

– Etter seks år som lønnstapere må vi sette ned foten, men vi ønsker jo selvfølgelig at KS kommer til forhandlingsbordet slik at vi får avsluttet dette tidligst mulig, sier Svartbekk.

Rektor Torbjørn Morset Størset sier at ledelsen forholder seg til at streik er et lovlig verktøy i en arbeidskonflikt, og at en skal være bevisst på at et godt regulert arbeidsmarked er bra for alle parter.

– Det følger mye ekstra med streik, men i det store bildet er det dette som har skaffet oss alle de gode arbeidsvilkårene og lønna vi har i Norge, avslutter rektoren.

Hør intervjuet om skolestreiken her:

Eller et litt triveligere intervju om første skoledag her: