www.refinansiere.net

Refinansiering innebærer at man erstatter lån med høy rente til fordel for et nytt og billigere samlelån. Løsningen benyttes ofte av de som sitter med dyr forbruksgjeld, spredt utover flere kredittkort og forbrukslån.

Må gjøres på riktig måte

For at det skal lønne seg å refinansiere gjeld er man nødt til å følge en forhåndsbestemt plan.

Dette bør du vite:

Når du refinansierer faller de månedlige rentene du betaler til den nye banken.

I teorien betyr det at mer penger per terminbeløp vil gå til å dekke avdrag, fremfor å ende opp i bankens lomme.

Det kan være fristende å betale mindre penger i terminbeløp hver måned, men da forsvinner også den økonomiske fordelen med å refinansiere.

Forsøk så langt det lar seg gjøre å opprettholde det samme nivået på nedbetalingene som du fulgte før gjelden ble refinansiert.

Søk om refinansieringslån i flere banker

Målet med refinansiering er å få lavest mulig rente, sammenlignet med det man betalte tidligere. Renten bør derfor ligge et godt stykke under det man betaler på eksisterende forbruksgjeld.

På økonomiportalen www.refinansiere.net kan du sammenligne banker som tilbyr refinansiering på det norske markedet, både med og uten sikkerhet. Her ser du blant annet hvilke renteintervaller som tilbys av hver bank, i tillegg til kredittrammer og vilkår for å søke.

Søker du hos flere långivere samtidig vil det også være økt sjanse for at du ender opp med den beste rentesatsen. Bankene kan ikke gi deg et tilbud før de har mottatt søknaden. Rentetilbudet vil basere seg på resultatet av bankens kredittsjekk.

Mest å spare når du erstatter forbrukslån og kredittkort

To av de dyreste låneproduktene i Norge er forbrukslån og kredittkort. For mange bankkunder kan det være penger å hente ved å refinansiere denne typen gjeld til en bedre rente.

Det gjelder særlig for de som har forbruksgjeld fordelt på flere banker med ulik saldo og nedbetalingstid. Med et nytt samlelån kan du slette flere separate krav samtidig, og dermed konsolidere gjelden hos én bank.

Les mer under bildet

Foto: www.refinansiere.net

Har du mistet oversikten over gjelden du sitter med? Du finner en oversikt over alle usikrede lån i det nye gjeldsregisteret. Fra og med slutten av 2019 har banker i Norge hatt mulighet til å sjekke hvilke lån uten sikkerhet en kunde sitter med. Det samme gjelder også for deg som privatperson, da du kan logge deg på for å se hvilken gjeld du står registrert med.

Burde man refinansiere med eller uten sikkerhet?

Et spørsmål mange gjeldstakere stiller seg er hvorvidt de bør refinansiere gjelden sin med eller uten sikkerhet?

Svaret avhenger av størrelsen på gjelden og hvorvidt låntaker eier sin egen bolig.

Refinansierer man uten sikkerhet vil det være snakk om å ta opp et stort usikret lån (f.eks forbrukslån), som benyttes til å slette mindre krav. For slike lån er det i teorien mulig å oppnå en effektiv rente ned mot 7-8% tallet, enda de fleste ender opp med å betale mer (i snitt 12-13%).

Samtidig er det mange banker som krever et etableringsgebyr for å opprette nye refinansieringslån. Standardstørrelsen ligger et sted mellom 900 og 1.500 kroner for et refinansieringslån. Det er viktig å inkludere dette gebyret når man skal kalkulere den økonomiske besparelsen.

Velger du å refinansiere via et lån med sikkerhet vil det være andre regler som gjelder. Da er det snakk om stille sikkerhet for lånet ved hjelp av egen bolig. En slik løsning vil være ideell for de som sitter med svært høy forbruksgjeld.

Årsaken er at bankene krever veldig høye etableringsgebyr for å sette opp avtaler om refinansiering med sikkerhet. Minstesummen begynner fra 15-20.000 kroner per låneavtale, som betyr at du skal spare store beløp for å hente inn igjen kostnadene.

Søk før du har fått betalingsanmerkning

Hvis du sliter med å betjene forbruksgjelden din bør du refinansiere før kravene går til inkasso. Både inkasso som stammer fra utestående lån, såvel som betalingsanmerkninger vil ende opp i gjeldsregisteret.

Hvis du ser tidlig at du ikke vil klare å betale ned kravet er det lurt å vurdere refinansiere. Da får du gjelden under kontroll, og forhåpentligvis redusert renten til et nivå som du enklere klarer å betjene.