Under en pressekonferanse lørdag ettermiddag ble det kjent at alle landets havner og flyplasser stenger mandag morgen klokken 08.00. Noen unntak finnes fra de nye og skjerpede restriksjonene.

- Fly med nordmenn skal kunne lande og fly og skip som kommer med varer vi trenger skal kunne lande og legge til kai. Men det blir en instruks der de som ikke skal være her, blir snudd og sendt tilbake.

– Dette er en ekstrem situasjon som krever ekstreme tiltak, sa statsminister Erna Solberg, som også oppfordret hyttefolket på det sterkeste om å dra hjem.

– Det vil by på en voldsom belastning på helsevesenet i små kommuner, dersom folk begynner å bli syke mens de er på hytta. Om dette rådet ikke følges, vil det være aktuelt å sette inn sivilforsvaret.

På spørsmål om hun trodde det kunne bli snakk om å innføre portforbud, svarte statsministeren avkreftende.

– Foreløpig er det ingen ting som tilsier at dette vil bli nødvendig.

Visste ingenting

Lufthavnsjef ved Trondheim Lufthavn Værnes, Marit Helene Stigen, sier til Nea Radio at hun ikke visste om innskjerpingen før hun selv så pressekonferansen.

– Vi vil utover kvelden jobbe med å kartlegge hva dette vil innebære mer konkret for våre reisende og kommer tilbake med mer informasjon, sier Stigen.

Solberg sier at regjeringen skal gjøre så godt de kan for å få alle nordmenn hjem.

– Men vi kan ikke garantere noe. Derfor må nordmenn som er i utlandet nå sette alt inn på å komme seg hjem, sa statsministeren.

Røros lufthavn åpen

Lufthavnsjef Gudbrand Rognes ved Røros Lufthavn sier at flyplassen på Røros vil holde åpent inntil annen info blir gitt. Han mener det blir upresist når media går ut og sier at lufthavner stenges fra mandag og viser til at nordmenn må kunne komme hjem. Han sier det ikke har kommet noen signaler på at fly med nordmenn ombord ikke skal få lande.

Det blir altså innført strenge restriksjoner for reisende inn og ut av Norge, men innenlands flytrafikk går fremdeles som normalt.

Røros lufthavn er i utgangspunktet en innenlands flyplass og har i dag trafikk til og fra Oslo.

Dødsfall nummer tre

Lørdag kveld ble det også kjent at koronaviruset har krevd sitt tredje liv i Norge. Totalt er nå 1052 personer smittet, og det ble bekreftet 56 nye tilfeller lørdag. 62 personer er smittet i Trøndelag.