Klokken 12 presis i dag skulle Hyttklokka på Malmplassen på Røros ringt inn den 168. Rørosmartnan, men for andre året på rad, stikker koronaviruset kjepper i hjulene og arrangørkomiteen hadde heller ikke denne gangen noe annet valg enn å avlyse. Martnassjef Lillian Sandnes synes det er en merkelig dag.

– Det blir en slags vakummfølelse rett og slett. I dag skulle det jo vært den store åpningsdagen sig det er eksamenen hvert år, sier hun og legger til at hun nå egentlig skulle hatt denne sommerfuggel-nervøsitets-har-vi-kommet-på-alt-følelsen. Hun synes det er veldig tungt å måtte avlyse Rørosmartnan for andre året på rad. Neste år er det tre år siden martnan sist ble arrangert og martnassjefen frykter frykter ikke at publikum skal glemme hva dette handler om.

– Jeg tenkte det da jeg våknet i morges at det er godt å slippe å ha så mange jern i ilden, men samtidig så er dette en del av sjela vår, så helt klart savner vi å få arrangere igjen for det er jo det vi lever for hele året. Det vi har fått understreket nå og som mange har innsett, er hvor mye Rørosmartnan betyr, både for næring og lag og foreninger. Det er en stor del av vår identitet, sier hun. Selv om det meste av koronarestriksjoner nå er borte så mener Sandnes at det ikke hadde vært vanskelig å arrangere martna denne vinteren.

– Det har vært en vanskelig prosess for det er så mye skepsis blant folk. Og slik som det er nå er det mange som er dårlige, så jeg tror at det uansett hadde blitt et haltende arrangement.

Hør intervju med martnassjefen her: (Og ja - bildet av Lillian Sandnes er tatt fra en tidligere martna)