Under kommunestyret i Stjørdal torsdag, vil styringsflertallet sørge for at veterinærvaktordningen styrkes.

- Tilbudet av veterinærtjenester er viktig for landbruksnæringa i regionen, og kommunen er opptatt av at det skal være et tilfredsstillende tilbud av veterinærtjenester også på kveld, natt, og i helg/høytid.

- For å sikre forutsigbarhet i vaktordningen og et velfungerende veterinærtjenestetilbud til næringsutøvere i regionen foreslår kommunestyret at Stjørdal, Frosta og Meråker kommuner bidrar med et årlig tilskudd til vaktordningen i kontraktsperioden 2018 - 2021 tilsvarende vaktgodtgjørelse for to måneder, slik at det vil være mulig å dele vaktdistriktet mellom to veterinærer på kveld, natt og i helg/høytid i den mest hektiske perioden på våren.

- For 2018 utgjør vaktgodtgjørelse for to måneder kr 131 990. Med utgangspunkt i at satsene for vaktgodtgjørelse vil kunne øke noe i perioden fram til 2021 foreslås det en øvrig grense for tilskuddet på kr 140 000.

- Det er foretatt en skjønnsmessig beregning av hvordan kostnaden ved tilskuddet fordeler seg mellom kommunene i vaktområdet ut i fra statistikk over antall dyr i de ulike gruppene av produksjonsdyr (sau, gris, ku og hest). Stjørdal kommune dekker 50 % av kostnaden, og Frosta og Meråker kommuner dekker 25 % hver.

- For Stjørdal kommune medfører det en kostnad begrenset oppad til kr 70 000 per år, og for de to øvrige kommunene en kostnad på inntil kr 35 000 per år.

- Kommunestyret foreslår at Stjørdal kommune sin andel av tilskuddet for 2018 dekkes av driftsbudsjettet til Enhet næring. I forbindelse med vakanse i stilling i en periode på våren vil enheten ha et budsjettoverskudd i inneværende år. Tilskuddet tas inn i kommunens budsjett for perioden 2019 – 2021. Vedtaket forutsetter at Meråker kommune og Frosta kommune dekker sin andel av tilskuddet.

- Stjørdal, Meråker, Frosta og Levanger kommuner inngikk i 2008 en samarbeidsavtale om organisering av veterinærvakt i området. I «Stjørdal vaktområde» inngår Meråker, Stjørdal og Frosta kommuner samt Åsen i Levanger kommune. Stjørdal kommune er administrasjonskommune for vaktområdet.

- I siste halvdel av 2017 gjennomførte Stjørdal vaktområde en anbudsprosess med mål om å inngå kontrakter med 6 veterinærer for perioden 2018 – 2021, tilsvarende det antallet veterinærer vaktområdet har hatt kontrakt med i de foregående årene. I forkant av anbudsrunden ble det i samarbeidsmøter mellom Stjørdal kommune og veterinærene foretatt en evaluering av ordningen. Både veterinærene selv og gårdbrukere som benytter seg av veterinærtjenestene har uttalt at dagens vaktområde er for stort, og at det vil være mer hensiktsmessig å dele vaktdistriktet i to.

- Lang responstid og til tider svært stor arbeidsbelastning for vakthavende veterinær tilsier at dagens struktur ikke er optimal. Avstanden mellom ytterpunktene i vaktdistriktet (Tautra og Kluksdalen) er 115 kilometer, noe som tilsvarer omtrent to timer i kjøretid. Veterinærene har uttrykt at ved akutte tilstander er det på grensen til hva som er forsvarlig med tanke på dyrevelferd.

- Stjørdal kommune har på vegne av vaktområdet forsøkt å bidra til en endring i strukturen gjennom flere henvendelser til Landbruksdirektoratet. Direktoratet har uttalt at eventuelle endringer i veterinærvaktstrukturen ikke vil være avklart før tidligst i 2020.

- Det er kommunenes ansvar å sørge for at alle som trenger veterinærhjelp får det innen rimelig tid. På dagtid i ukedagene er det til sammen seks veterinærer som betjener vaktområdet, mens det utenom ordinær arbeidstid er én person som skal betjene alle akutte kasus. I sesongen for lamming og kalving på våren er dette spesielt utfordrende. På grunn av den vesentlige økningen i antall oppdrag i løpet av april og mai anser vaktområdet det som helt nødvendig å ha en ekstra veterinær på vakt i denne perioden for å sikre at dyrevelferden blir ivaretatt på en forsvarlig måte.

- Vaktområdet er avhengig av å ha minimum seks veterinærer med i vaktordningen for at den skal kunne fungere. Situasjonen per i dag er at vaktområdet har mottatt tilbud fra seks veterinærer om deltakelse i vaktordningen, men foreløpig er det kun to av de som har signert kontrakt. Dersom det ikke bevilges et ekstra vakttilskudd er det en reell risiko for at vaktområdet står uten nok veterinærer til at vaktordningen vil kunne fungere.

Tommy Reinås ​(MDG) ​