Påtaleansvarlig Suzanne Molund sier at det er satt i store ressurser i saken.

– Vi har jobbet på tvers av ulike avdelinger, og har også samarbeidet med KRIPOS. Uberettiget deling av slike bilder er et økende samfunnsproblem og kan få store konsekvenser for de som får spredt bilder av seg, sier Molund til Nea Radio.

Politiet mener de to siktede kan knyttes til en chattegruppe på kommunikasjonstjenesten Telegram, der det er delt bildemateriale som rammes av de nevnte paragrafene i straffeloven, samt åndsverkloven § 104 om retten til eget bilde. Den aktuelle gruppen har hatt flere tusen medlemmer.

– Det er en del av etterforskningen å avklare om er tatt betaling tilgang til gruppen eller innholdet, sier Molund videre.

To hjemmehørende i Trøndelag

To av de tre siktede er hjemmehørende i Trøndelag og ble pågrepet i Trøndelag. De ble varetektsfengslet i to uker med isolasjon og brev- og besøksforbud i Trøndelag tingrett den 28. april, med begrunnelse i fare for bevisforspillelse.

– I forbindelse med pågripelsen ble deres bosteder ransaket, elektroniske enheter ble beslaglagt og disse er under sikring og gjennomgang, sier Molund.

Etter å ha mottatt tips i midten av april, har politiet har brukt store ressurser og jobbet tverrfaglig i etterforskningen av saken.

– Det pågår avhør i saken, blant annet av personer med status som fornærmet, sier Molund.

Av hensyn til etterforskningen ønsker ikke politiet å si noe om hva de pågrepne personene har forklart i avhør eller hvordan de stiller seg til siktelsen. En del av etterforskningen er å klargjøre om det er flere personer involvert og politiet utelukker ikke flere pågripelser i saken.

Av samme hensyn ønsker ikke politiet på nåværende tidspunkt å navngi den aktuelle gruppen på Telegram. Gruppen har hatt et større antall medlemmer som kan ha delt materiale, og det er en del av etterforskningen å kartlegge de straffbare forholdene og omfanget.

Oppfordres til å anmelde

På generelt grunnlag oppfordrer politiet personer som blir utsatt for ulovlig deling av private bilder om å anmelde til politiet og gjerne sikre bevis ved å for eksempel ta skjermbilder. Dette gir politiet bedre forutsetninger for å etterforske denne type saker.

– At det er mindreårige som kan være rammet, og at det i tillegg fremstår som organisert og at det kan ha skjedd mot betaling, gjør dette til en sak politiet ser alvorlig på, sier påtaleansvarlig Suzanne Molund.

Hør intervjuet med Suzanne Molund her: