Yngre mennesker på reise er mest utsatt for skadd eller stjålet bagasje. Tre av fire reisegodsskader skjer med reisende under 45 år.

- La de dyre tingene ligge igjen hjemme når du drar på ferietur, sier Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Norske forsikringsselskap betalte ut rekorderstatninger til nordmenn på reise i 2013. Tyveri og tap av reisegods utgjør 18 prosent av utbetalingene. Unge under 30 år topper statistikken med 41 prosent av alle meldte skader på bagasje. De slår dermed 30-44 åringene, som står for 33 prosent.

Nordmenn reiser mer, og har stadig dyrere ting med seg på turen. Nettbrett, mobiler, dyre kamera, dyre vesker og smykker er ofte i nordmenns reisebagasje. En vanlig reiseveske kan lett inneholde verdier på mer enn 25.000 kroner.

- Norske turister virker som reneste  magneter på folk med uærlige hensikter, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg.

Hva kan turister gjøre for å unngå å bli bestjålet på reise?

Irgens sier at et godt tips er å la de dyreste gjenstandene være igjen hjemme.

- Den fineste og dyreste vesken eller arvesmykkene etter oldemor trenger ikke å være med på tur, sier han.

I tillegg er det smart å ta backup av kamera FØR du legger ut på reise.

- Vi har mange henvendelser fra kunder som blir frastjålet kamera eller mobil og som ikke har tatt backup. Gjenstanden er enkel å erstatte, men bildene på minnekortet får du  aldri igjen. Ta backup, eller sørg for at bildene du tar blir lagret i en sky-tjeneste og ikke lokalt, sier Irgens.

Mange vet at reiseforsikringen ikke dekker ting som er mistet eller gjenglemt. Men visste du at forsikringen heller ikke dekker tap av verdisaker fra koffert sendt som ekspedert bagasje? Det gjør normalt heller ikke flyselskapet. De dyreste tingene bør du derfor ha i håndbagasjen.

Tryg har utviklet en egen mobilapp som gir gode råd dersom uhellet skulle være ute. Den kan alle bruke, uavhengig av hvor man har reiseforsikringen sin.

- Appen er lastet ned mer enn 100.000 ganger og gir blant annet kontaktinfo til nødetater i ulike land, og også mulighet for å legge inn egne reisedokumenter, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Tre reisetips fra Tryg:

Ring forsikringsselskapet ditt om noe skjer. De hjelper deg.

Ta deg god tid når du skal reise. Stress gjør deg mer utsatt for tyveri.

Ta backup av bilder FØR du drar. Og ta en kopi av pass, billetter og

bookinger som du scanner inn og lagrer i skyen.