- Politiet støtter seg på det gjeldende trusselbildet, og der har PST vurdert terrortrusselnivået i Norge til høyt. Det må vi forholde oss til. Det sier assisterende stabssjef i Trøndelag politidistrikt, Ola Eggen, om trusselsituasjonen i Norge i forkant av 22. juli.

11 år har gått siden 77 menneskeliv gikk tapt i terrorangrepet på Utøya og i regjeringskvartalet. Siden den gang har Norge og verden øvrig vært rammet av en rekke terrorangrep.

Senest for noen uker siden, natt til lørdag 25. juni, ble Norge og Oslo rammet. Da skjøt Zaniar Matapour (43) mot de tre barene Per på hjørnet, Herr Nilsen og London pub. Sistnevnte er et populært utested for byens skeive miljø. Masseskyting 25. juni etterforskes som terror, og skjedde under tre år etter angrepet mot en moske i Bærum.

Iverksatt en rekke tiltak

Ola Eggen forteller at politiet har iverksatt en rekke tiltak i Norge, knyttet til alvorligheten og usikkerheten rundt dagens trusselsituasjon. Tiltakene politiet har igangsatt er både synlig og usynlig.

- Vi kan ikke gå inn på alle detaljer om tiltakene vi gjør. Som sagt er det både synlig og usynlige tiltak. Et veldig synlig tiltak som sikkert også publikum ser, er at politiet er midlertidig bevæpnet, sier Eggen.

Foto: HELGE CARLSEN / NRK

Det ble av Politidirektoratet innført midlertidig nasjonal bevæpning etter masseskytingen i Oslo. Torsdag ga Justis- og beredskapsdepartementet samtykke til opprettholdelse av bevæpningen. Dette gjør at politiet i en periode på inntil tre måneder fra og med 20. juli kan være bevæpnet.

- Med bakgrunn i det gjeldende trusselbildet, har vi med samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet besluttet at politiet fortsatt skal være bevæpnet, sa fungerende politidirektør Håkon Skulstad i en pressemelding torsdag.

LES OGSÅ:Kommentar: Vi skulle «aldri glemme», hvorfor glemte vi?

Eggen forteller at politiet samarbeider godt med arrangementsaktører for å ivareta sikkerheten, samt i tett dialog med de om nødvendige tiltak.

- Har ofte god dialog med arrangøren i forkant av arrangementet. Bestemmer da hvilke sikkerhetstiltak vi skal iverksette på arrangementet, samt politiets eventuelle tilstedeværelse både synlig og usynlig, sier Eggen, før han videre sier:

- Vi har god erfaring med tilstedeværelse på konsert- og kulturarrangementer, spel og andre steder det er mye folk samlet. Vi jobber hele tiden for at innbyggerne i Trøndelag skal føle seg trygge, og at de føler politiet er der for dem.

Klar oppfordring

Den assisterende stabssjefen forteller at politiet har et godt inntrykk av publikums kontakt. Han sier de jevnlig får tilbakemelding på politiets tilstedeværelse, samt at folk både kommer bort til de, eller kontakter politiet via telefon eller sosiale medier.

Eggen har til slutt en klar oppfordring til alle i Trøndelag, både beboere og ferierende.

- Nyt sommeren, gå på arrangement og kos dere. Forstår at noen kan kjenne på utrygghet, men vil forsikre om at politiet jobber for å trygge alle arrangementer og ivareta trygghet og sikkerheten til de som er der.

Hør hele intervjuet med Ola Eggen i lydfilen under.