– Jeg flyttet hit i 2010 og har hvert eneste år sett at det er kjempeflotte arrangementer rundt om, for eksempel i Trondheim og Oslo... Til og med Tolga har kvinnedagfrokost. Jeg har savnet noe på Røros, sier Marianne Moseng Breigutu.

Derfor tok hun saken i egne hender, og arrangerer sammen med Hanne Hauge og Hilde Danielsen en markering av kvinnedagen på Kaffestuggu på Røros.

– I fjor var det noen flotte damer som opprettet en facebook-gruppe med formål om å få til noe på kvinnedagen. Men i fjor var jeg høygravid med termin 10. mars, så da turte jeg ikke å ta på meg noe, sier Moseng Breigutu.

I år begynte de derimot å planlegge årets arrangement i januar, og inviterer nå alle kvinner til Kaffestuggu fredag klokken 19 til mingling, mat og drikke, musikk, prat og inspirasjonsappeller.

– Det er mange som ser slike arrangement og tenker de får en merkelapp i panna bare ved å møte opp, og når vi nå arrangerer et 8. mars-arrangement så kan det være noen som tenker de ikke er «feminist nok» til å være med. Så jeg og Hanne Hauge tenkte på to ting når vi skulle finne noen til å holde appeller: hvem har vi lyst til å høre på en fredagskveld og hvem er flott nok til å komme?

Det endte med fire appeller fra fire lokale kvinner: Unni Ryen, Eli Wintervold, Guri Jortveit og Hilde Danielsen.

– Hilde Danielsen skal holde en appell om kvinnedagen sett fra det samiske, forteller Moseng Breigutu.

Hun mener kvinnedagen fortsatt er viktig, fordi det fortsatt er forskjeller mellom menn og kvinner, både i andre land og her hjemme.

– Fortsatt er det sånn at damer tjener dårligst. Det er like muligheter i teorien, men det er ikke alltid slik i praksis. Det er nødvendig å feire kvinnedagen for å belyse at det fortsatt er forskjeller, sier hun og fortsetter:

– Heldigvis har vi det helt fint i Norge, men det betyr ikke at alle slag er vunnet riktig ennå.

Hør intervjuet med Marianne Moseng Breigutu her: