– Norske myndigheter oppfordrer folk til å avstå fra fritidsreiser i ukene som kommer, som et ledd i å bekjempe spredningen av corona-smitte. Tryg ønsker å bidra til denne dugnaden, og vi utvider derfor vår forsikringsdekning for alle private utenlandsreiser med avreise i tidsrommet fram til 26. mars, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Reisende må først ta kontakt med reiseselskap, flyselskap og hotell for å sjekke hva som refunderes. Forsikringen vil kunne dekke det resterende. Tryg har stor pågang på telefonen og hjelper kunder best dersom man tar kontakt på nett.

– For øvrig dekker vi avbestilling av reiser til områder som Utenriksdepartementet eller Folkehelseinstituttet fraråder å reise til. Denne dekningen gjelder for reiser de neste 14 dagene, eller så lenge norske myndigheter fraråder reiser dit, sier han.

– Men husk at reiseforsikringen gir dekning for utgifter man ikke får refundert fra reisearrangør. Derfor må du alltid først ta kontakt med flyselskap, hotell eller reiseselskap for refusjon, legger han til.

Anbefaler minimalt med reising

Fredag 13. mars la regjeringen frem en omfattende tiltakspakke for å begrense spredning av coronavirus. Myndighetene anbefaler at fritidsreiser og jobbreiser reduseres til et minimum og at nordmenn i utlandet reiser hjem så fort som mulig.

– Dersom disse reisene gjelder områder der det er utstedt reiseråd fra UD, vil avbestilling og eventuell evakuering kunne dekkes over reiseforsikringen, sier Brandeggen.

Helsepersonell som jobber med pasientbehandling har nå forbud mot utenlandsreiser ut april.

– Dersom slike reiser gjelder områder der det er utstedt reiseråd, vil avbestilling kunne dekkes over reiseforsikringen. Det offentlige vil kompensere utgifter som ikke dekkes av forsikringen, sier han.

Dersom flyet ditt blir innstilt, har du rett til refusjon eller endring av billetten hos flyselskapet. Har du bestilt reisen hos et reiseselskap, tar du kontakt med dem.

Dekker karantene

Dersom man er pålagt karantene fra myndighetene fordi man har vært utenfor Norden de siste 14 dagene, og man ikke får gjennomført en bestilt reise av den grunn, får man dekning for avbestilling av reisen innenfor de 14 dagene karantenen varer. Dette gjelder dog ikke for kortforsikringer.

– Skulle du bli pålagt karantene fra offentlige myndigheter på reisemålet, kan du også få dekning på lik linje som ved sykdom på reise, sier Brandeggen.