– Det kan likevel være nødvendig for mange å beholde piggdekkene på fordi føret krever det. Vinteren har ikke sluppet taket overalt, og både i Nord-Norge samt i høyden østafjells er det fremdeles fare for nattefrost og snø. Som sjåfør er det du som er ansvarlig for at bilen har tilstrekkelig veigrep, og dette kravet veier tyngre enn fristene for når piggdekk kan brukes, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Kan få gebyr

Dersom du fra lørdag kjører med piggdekk uten at føret krever det, risikerer du straffegebyr. Du får heller ikke bilen EU-godkjent utenom vintersesongen dersom den har piggdekk på. Piggfrie vinterdekk kan brukes hele året.

– Spesielt på denne tiden av året er piggfrie vinterdekk genialt da de gir bilister godt veigrep der det veksler mellom vinterføre og mer bare veier, uten at de skaper like mye svevestøv som piggdekk forårsaker på tørre veier. Men de er ikke helårsdekk, og når vinteren er over for godt bør de skiftes til sommerdekk som gir langt bedre veigrep på bar asfalt, sier han.

Stram hjulbolter og kjør rolig

I perioden med omlegging av dekk skjer det hvert år en rekke ulykker fordi dekk faller av i fart.

– Dette er en gjenganger hver sesong, og skjer oftere enn man tror. Skadesakene indikerer at det hvert år er mange hundre bilister som opplever dette. Altfor mange lar være eller glemmer å etterstramme hjulboltene etter dekkskift, helst etter 20 kjørte kilometer. Dersom et hjul faller av i fart kan det få katastrofale følger, så skaff deg verktøy til å stramme hjulboltene selv, og ta det med ro på veien den første tiden etter dekkskift slik at du blir vant til sommerdekkets egenskaper først, sier Brandeggen.

Minst 1,6 mm

Vegtrafikkloven sier at mønsterdybden skal være minst 1,6 millimeter på sommerdekk, men Tryg anbefaler en mønsterdybde på minst det dobbelte.

Kjører du med tilhenger, er det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet.