Politiet i Trøndelag

Tusenvis av nordmenn har et pass som enten har gått ut, eller som snart går ut. For å unngå lange ventetider før sommerferien neste år, oppfordrer politiet de som trenger et nytt pass eller ID-kort å bestille seg en time allerede nå.

På grunn av pandemien var det mange pass som utløp i fjor, uten at de ble fornyet, noe som kan by på problemer om for mange vil ha nytt pass samtidig neste sommer.

– Vi oppfordrer alle som har behov for å fornye passet til å bestille seg en time i løpet av vinteren, sier Siw Hind, leder for Felles enhet for Utlending og Forvaltning i Trøndelag politidistrikt.

– Hvis alle som skal ha nye pass venter til våren, blir det utfordrende å tilby timer til alle som ønsker det, selv om politiet har utvidet kapasiteten med lengre åpningstider og flere ansatte, sier Siw Hind i Trøndelag politidistrikt.

Sjekk passet til barna

Det er særlig barn og unge voksne som ikke har fornyet passene sine.

– Vi oppfordrer særlig foreldre som planlegger å reise utenlands neste år, om å sjekke passet til barna allerede nå. Pass til barn har kortere gyldighetstid enn voksne, og må fornyes oftere, sier Hind.

Alle pass og ID-kontor hos politiet har iverksatt tiltak for å håndtere økt etterspørsel.

– Finner man ikke ledig time, så ikke fortvil. Vi legger ut timer fortløpende på politiet.no og timer blir avbestilt, så man må prøve igjen litt senere, sier Hind.

Her er politiets råd:

• For å unngå at det blir lange ventetider våren og sommeren 2022, oppfordrer politiet innbyggere som har behov for å fornye passet sitt, å bestille seg en time i løpet av vinteren.

• Sjekk alltid at passet eller ID-kortet ditt er gyldig, før du bestiller en reise. For barn er gyldighetstiden på et pass kortere enn for voksne.

• Ikke fortvil om det ikke er ledige timer. Det legges ut fortløpende timer på politiet.no, så prøv igjen litt senere.

• Ta en ekstra sjekk på hva du skal ha med deg av dokumentasjon til passtimen. Mangler du dokumentasjon kan du miste timen din og må bestille ny time.