I over ti år har styrelederen ved Helseplattformen AS, Helge Garåsen, jobbet med det nye pasientjournalsystemet. Tirsdag ettermiddag signerte de aller første kommunene tjenesteavtalen, og det var Røros og Holtålen.

Ser helheten

- Dette er virkelig en milepæl, som jeg har sett fram til i mange år, sa en rørt styreleder etter signeringen. - Endelig har vi et system som kan se helheten i pasienten og som pasienten selv aktivt kan ta i bruk, fortsetter han.

Styreleder i Helseplattformen, Helge Garåsen. Foto: Karin Jegtvik

Helseplattformen har fått og får mye kritikk fra flere hold. Flere kommuner mener de ikke får svar på spørsmålene de lurere på, som hvor mye dette kommer til å koste. Mange mener det vil ta alt for lang tid og jobb å innføre i en allerede hardt pressa fastlegehverdag, og flere hevder det er tungrodd og komplisert å bruke. Det er også noen som mener systemet har blitt avleggs allerede før det er tatt i bruk. Men Garåsen mener det ikke er grunn til bekymring.

- Jeg er helt sikker på at dette er riktig. Det er krevende å bytte pasientsystem, men vi har hatt en veldig omfattende anskaffelsesprosess og ingen andre nådde opp til det Epic klarer å levere. Dette kommer til å bli et veldig godt system, mener Garåsen.

Det er også kommunedirektøren i Holtålen overbevist om.

- Dette har vi ventet på lenge, sier en fornøyd Marius Jermstad.

Ble overrasket

Sammen med kommunedirektøren i Røros og administrerende direktør for Helseplattformen, Torbjørg Vanvik, ble avtalen signert i Helseplattformen sine lokaler på Piren i Trondheim tirsdag ettermiddag. Jermstad hadde med eget stempel for anledningen.

- Noen mente jeg burde signert med bank-ID, men det hadde ikke væt like stilig, sier en lattermild kommunedirektør.

Trondheim kommune skal ta i bruk dette systemet allerede fra 30. april, og så følger resten av kommunene som har signert avtalen etter til høsten. Men selv om Trondheim kommune både er på eiersiden og i førersetet, var det altså Holtålen og Røros som signerte tjenesteavtalen først av alle.

- Det var en overraskelse at vi var før Trondheim. Vi har alltid sagt at det er godt å ha Trondheim kommune i førersete, og nå har vi fått et lite forsprang.

Det ble kakefest og taler da tjenesteavtalen skulle signeres. Her forsyner Jermstad seg med et stykke av samarbeidskaken med marsipanlokk. Foto: Karin Jegtvik

Føler seg trygg

- Dette er en skikkelig merkedag, sier Kjersti Forbord Jensås, som er kommunedirektør i Røros. - Det er jobba i mange år med dette. Det har vært et engasjert kommunestyre, som har bestemt at vi skal gå for dette. De har vært ivrige etter å innhente kunnskap og stille kritiske spørsmål, så jeg føler meg trygg på at dette er noe vi vil ha i Røros.

Hun er likevel klar over at det kan blir en krevende overgang.

- Det blir nok utfordrende å ta i bruk et nytt system. Det vil jo bli en overgang, men jeg opplever at organisasjonen og de ansatte er motiverte til å gå i gang med dette.

Styreleder Helge Garåsen synes det er artig at det er kommunene Holtålen og Røros som er de første til å signere med Helseplattformen.

- Det er noe med ånden i fjellregionen det er verdt å ta med seg videre i samhandlingen. Jeg er nesten rørt, sier han.