Det har gått sju måneder siden den aktive friluftentusiasten Christian Green ble hardt skadd i en sykkelulykke ved Trones i Verdal.

Ulykken virket mer klønete enn alvorlig, men fikk store konsekvenser for 50-åringen - både fysisk og mentalt.

– Mistet stemmen

– Jeg kjenner området kjempegodt og har syklet der mange ganger før, og dreiv og justerte briller og sånt helt i starten av turen, og så sykla jeg inn i ei grein som stakk ut i stien, forklarer Christian.

Han hadde hjelm på, understreker han, likevel førte sykkelvelten til to brudd i ansiktet, hjernerystelse og en blødning i hjernen.

– Jeg fikk beskjed om å ta det rolig, men jeg skjønte ikke hva å ta det rolig betydde, og så fikk jeg en blødning i hjernen som jeg gikk med i nesten en måned, forteller Christian.

– Til slutt mistet jeg stemmen og førligheten i kroppen, og det ble plutselig svært dramatisk.

Christian ringer 113, men uten stemme er det vanskelig å kommunisere.

De skjønner likevel hvor han er og ambulansen kommer og kjører ham tilbake til sykehuset. Da ser de at han har blødninger i hodet. Hadde han ikke fått hjelp i tide, kunne det gått riktig ille. Han kunne dødd.

– De tappet 3,5 desiliter blod fra hodet.

Foto: Karin Jegtvik

Isbading ble terapi

Christian måtte roe ned sitt aktive liv betraktelig, og det passet den aktive 50-åringen dårlig. Han som driver kurs, konferanse og overnattingsstedet Skaillstuggu i Levanger, et malerfirma i Verdal og bruker fritida på ekstremsport innen sykling og ski.

– Det har vært en knalltøff periode for meg, forteller han i et intervju med Nea Radio under sendingen fra Lupe Frisør under Marsimartnan.

– Jeg kan ikke kjøre på i samme tempo som før, så jeg må balansere med å gjøre andre og enklere aktiviteter.

Han forteller at han blant annet har brukt isbading som terapi.

– Det var noen som anbefalte meg å isbade og at det var bra for den mentale helsen, og på det verste isbader jeg flere ganger om dagen.

– Jeg får et adrenalin- og endorfin-kick, som gjør at når jeg føler at livet ikke er verdt å leve lenger hjelper et isbad til å snu om på det oppi hodet.

Gode venner har vært viktig for Christian Green etter sykkelulykken i juni i fjor. Her sammen med Trond Flatås ved Lupe Frisør under Nea Radios ettermiddagssending. Foto: Karin Jegtvik

– Det går over

Gjennom alt dette har Christian lært at det er viktig å ta vare på både kropp og sinn, og han understreker betydningen av å ha støtte fra venner og familie når man møter slike utfordringer.

– Jeg har skjønt at det er mange flere enn meg som sliter med ganske mye, sier Christian, og reflekterer over hvordan hans egen erfaring har gitt ham et nytt perspektiv og at han også kan være en støtte for andre i lignende situasjoner.

– Det går over - det er det viktigste budskapet. Du må bare la det ta den tida det tar, og så kommer sola tilbake. Før eller siden gjør den det.

Hør intervjuet med Christian Green her: