Fire av ti planlegger å tilbringe påskeferien hjemme i år, ifølge en undersøkelse utført av YouGov for Novasol.

23 prosent har tenkt å reise bort. 37 prosent oppgir at de ennå ikke har bestemt seg.

- Selv om en del av etternølerne bestemmer seg for å reise bort, tyder tallene på at mer enn halvparten av oss feirer påsken hjemme i år. Det innebærer i så fall en dreining fra tidligere undersøkelser, sier Pia Buen, salgs- og markedsansvarlig for Novasol i Norge.

Selskapet er Europas største utleier av hytter og feriehus, og sender årlig mer enn 55000 nordmenn på tur.

Blant pensjonistene oppgir drøyt halvparten at de allerede har bestemt seg for å bli hjemme. Også gruppa aktive voksne uten barn drar andelen hjemmesittere opp. Derimot har folk hjemmehørende i Oslo og Akershus i større grad enn gjennomsnittet tenkt å dra på påsketur.

Nye feriemønstre

- Det er naturlig at de gruppene som er minst avhengige av skolefri og faste jobb-ferier er de første til å søke seg utenom de travleste turistperiodene, sier reiselivsforsker Terje Slåtten, førsteamanuensis ved Høgskolen i Lillehammer.

Samtidig mener han det skjer endringer i tradisjonelle mønstre også for nordmenn flest, for eksempel i form av at mange deler opp ferien sin i korte perioder, ofte mindre enn en uke, og søker variasjon, opplevelser, nye steder og andre reisetider.

- I et slik perspektiv er det ikke så rart om flere velger bort den gamle vanen med en lang påskeferie til fjells, særlig hvis de er avhengige av overnatting og andre tjenester som kan være priset opp i Norge nettopp i disse ukene, sier Slåtten.

I år tror han dessuten det kan ha en betydning at påsken kommer svært tidlig, og at en god del familier nylig har hatt vinterferie. Blant dem som har hytte ved sjøen kan det kan kanskje også være mange som synes det blir i tidligste laget å starte sesongen, mener Slåtten.

Mye å spare

Nordmenn som tilbringer påskeferien i leid hytte foretrekker de nordiske landene, viser ferske bookingtall fra Novasol. Danmark er førstevalget, med Norge som en god nummer to. Dernest er det et langt hopp ned til Sverige og Spania på de neste plassene.

- Hytteturister som reiser ut av Norge i påsken kan faktisk spare mye på å leie i denne perioden. Sørover i Europa er det lavsesong, og prisene kan være betydelig redusert, sier Pia Buen.

Både i Spania, Italia, Frankrike og Kroatia er ukesprisene på en rekke utleiehytter redusert med opp mot 50 prosent sammenlignet med sommermånedene.

Samlet sett har Novasols booking-tall fra norske kunder økt med drøyt 20 prosent denne påsken sammenlignet med i fjor.